“Kjer je občutek, da ni nadzora, se kršitve delavskih pravic razplamtijo”

»Neizplačilo plač, presežek nadur in neupravičene odpovedi so najpogostejši primeri, s katerimi smo se srečali v Kamniku,« je na novinarski konferenci v Domu kulture Kamnik povedal Goran Lukić, zagovornik društva Delavska svetovalnica, ki že leto dni občasno deluje tudi v Kamniku.

Goran Lukić je ob tem opozoril, da je zagovorništvo pravic delavcev izjemnega pomena prav v manjših krajih, kjer morda ni neposredne prisotnosti nadzornih organov, kar daje občutek prikritosti. »Kjer je občutek, da ni nadzora se kršitve delavskih pravic razplamtijo.« Goran Lukić je ob tem dodal, da se v manjših krajih, pod vtisom povezanosti lokalne skupnosti, pogosto skriva marsikaj z vidika kršitev pravic delavcev.

Med primeri, s katerimi so se v slabem letu delovanja Delavske svetovalnice ukvarjali v Kamniku, je zagovornik društva Delavska svetovalnica Luka Lukić izpostavil primer nezakonite odpovedi, ki se je uredila po pogovoru z delodajalcem, odpovedi invalidu in pogoste primere šikaniranja na delovnem mestu. »Kar si želimo sporočiti delavcem je predvsem to, da si je potrebno vsako stvar shraniti oziroma zabeležiti. Če te delodajalec nadleguje med bolniško odsotnostjo, če ti grozi zaradi bolniške odsotnosti in podobno, si je vsa ta sporočila potrebno shranjevati, saj v primeru pravnih postopkov to pogosto pride prav. Najhuje je, če si podvržen neprimernemu odnosu, pa nimaš dokaza.«

Ivan Mitrevski, ki koordinira delovanje Delavske svetovalnice v Kamniku, pa je ob tem dejal, da je prisotnost takih organizacij v manjšem mestu zelo pomembna, saj se v vseh krajih »kršitve dogajajo enako pogosto kot v večjih mestih, ampak ni dovolj kritične mase, da bi se sama vzpostavila taka mreža organizacij. Apeliram tudi na mlajše delavce in delavke, Kamnik je demografsko ena mlajših občin in mladi so pogosto ob vstopu na trg dela podvrženi kršitvam delavskih pravic.«

Ob tem so predstavniki Društva Delavska svetovalnica poudarili, da imajo trenutno redne obiske Kamnika vsak drugi četrtek, ampak so dostopni tudi na brezplačni telefonski številki 080 1434, elektronski pošti info@delavskasvetovalnica.si ali pa na 051 365 966 prilagajajo tudi na potrebam. »Če nas kontaktira nekdo, ki ima kratek rok za ukrepanje, bomo vedno prišli in se odzvali,« je sklenil Goran Lukić.

Posnetek novinarske konference si lahko ogledate v spodnjem videu:

Miha Ulčar, Foto: posnetek zaslona

 

Tagi