Kam z odpadlim listjem in zelenim vrtnim odrezom?

Jesen nas razveseljuje s svojo čudovito barvno paleto, a z njo pride tudi izziv – kaj storiti z vsemi odpadlimi listi in zelenim vrtnim odpadom? Vrtičkarji se vsako leto srečujejo z enakim vprašanjem: kam z vsem tem materialom?

Odpadlo listje in vrtni odpadki, ki jih poberemo s svojih zelenic, teras in vrtov, so primerni za kompostiranje ali odlaganje v zabojnike za biološke odpadke. V naravi ta organski material preprosto ostane na tleh, kjer ga razgradijo naravni procesi, ki nato zagotavljajo hranila za nove rastline. Na vrtovih pa imamo več možnosti za odgovorno in okolju prijazno ravnanje z njim.

Kaj je zeleni vrtni odpad?

Zeleni vrtni odpad vključuje biološko razgradljive odpadke, ki nastajajo pri urejanju vrtov, zelenic in sadovnjakov. Sem spadajo pokošena trava, obrezano grmičevje, veje dreves, listje, plevel in rože. Takšni odpadki ne smejo biti pomešani z drugimi vrstami odpadkov in jih ni dovoljeno odlagati na ekoloških otokih. Najboljša rešitev je kompostiranje, saj pridobimo kakovostno organsko gnojilo, ki izboljšuje strukturo tal, povečuje zadrževanje vlage ter prezračevanje tal. S tem tudi zmanjšamo količino odpadkov, ki bi sicer končali v zabojnikih.

Image by Scott Webb from Pixabay

Okolju prijazne možnosti odstranjevanja listja

Kompostiranje – Najboljša izbira za odstranjevanje listja je kompostiranje. Pazite, da kompostnika ne prenapolnite, saj se mokro listje lahko zlepi in upočasni razgradnjo.

Naravno bivališče za živali – Kup listja je lahko naravno zatočišče za žuželke in ježe. S tem na vrtu ustvarite prostor, ki spodbuja biotsko raznovrstnost.

Zastirka iz listja – Listje lahko uporabite kot zastirko za rastline, kot so jagode in maline, ki naravno rastejo v gozdu. Razporedite ga v debelejši plasti, da obogati zemljo s humusom.

Košare za listje – Če nimate kompostnika, lahko listje odlagate v košare za listje, kjer se postopoma razkraja. Po enem letu ga lahko uporabite kot izboljšavo za prst.

Listje bolnih dreves ni primerno za kompostiranje, saj lahko širi bolezni. Takšno listje je treba odpeljati v center za reciklažo, kjer ga bodo pravilno obdelali.

Kje in kako odložiti zeleni vrtni odpad?

Če imate večjo količino odpadlega listja ali zelenega odreza, ga lahko odpeljete v Center za ravnanje z odpadki Dob. Uporabniki, ki ste vključeni v javno službo zbiranja biološko razgradljivih odpadkov (imate doma rjavi zabojnik), jih predate brezplačno. Če zabojnika nimate doma in torej niste vključeni v to javno službo, pa se vam predaja odpadkov zaračuna po veljavnem ceniku.

Delovni čas Centra za ravnanje z odpadki Dob

Če pa imate manjše količine, jih preprosto odložite v rjavi zabojnik za biološke odpadke, ki ga imate doma ali v kompostnik. Odvozi bioloških odpadkov v občini Domžale od sredine februarja do sredine novembra potekajo enkrat na teden, od sredine novembra do sredine februarja pa na 14 dni. Točne datume odvoza na vašem naslovu lahko preverite v portalu eProdnik in na računu za komunalne storitve.

Kateri odpadki spadajo v rjavi zabojnik?

  • zelenjavni olupki in odpadki vseh vrst zelenjave,
  • olupki in ostanki sadja,
  • kavna usedlina, kavni filtri in čajne vrečke,
  • netekoči ostanki hrane (kruh, sir, salama, kosti, meso),
  • jajčne lupine,
  • pokvarjeni prehrambni izdelki (brez embalaže),
  • papirnate vrečke, umazane od ostankov hrane,
  • papirnati robčki in brisače,
  • rože, plevel, pokošena trava, stara zemlja lončnic,
  • ohlajen pepel, ki nastane pri gorenju drv.

Odgovorno in primerno poskrbimo za prostor v katerem živimo!

Avtor: Karin Božič Zupančič

Tagi