Kako varno uporabljati bančno kartico med dopustom?

Sezona dopustov je čas sprostitve in uživanja, vendar ne smemo pozabiti na varnost pri uporabi plačilnih kartic. Spoznajmo ključne nasvete za varno uporabo bančnih kartic, ne glede, kje in kako jih bomo uporabili. 

Pred odhodom na počitnice je priporočljivo preveriti veljavnost svojih plačilnih kartic in razpoložljivi limit. Če se odpravljate na daljši oddih ali potovanje v tujino, lahko v poslovalnici banke ali preko spleta/mobilne banke začasno povišate limit.

Preverite tudi svoje kontaktne podatke, še posebej pravilnost telefonske številke, na katero prejemate obvestila s strani banke. Pravilno nastavljeni kontakti so ključni v primeru izgube ali kraje kartice.

Priporočljivo je imeti pri sebi dve plačilni kartici. V primeru izgube, kraje ali zlorabe ene kartice imate tako še vedno na voljo drugo mednarodno plačilno kartico.

Na dopust ne nosite večjih zneskov gotovine! Z debetno kartico (Visa, Maestro, Mastercard) lahko brez visokih provizij dvigujete gotovino na številnih bankomatih po vsem svetu.

Za plačevanje na skoraj 30. milijonih prodajnih mestih lahko uporabite eno od kartic z odloženim plačilom Mastercard ali Visa. Vendar svetujemo, da se izogibate dvigu gotovine zaradi višjih provizij.

Uporabljajte možnosti digitalne kartice preko mobilne banke ali denarnice svoje banke. Večina ponuja funkcije, kot so zaklepanje kartice, blokiranje funkcij ali nastavitve limitov. Vendar poskrbite, da je vaša mobilna naprava vedno posodobljena in zaščitena pred zlorabami!

Foto: Photo by energepic.com (pexels.com)

Nasveti za plačevanje s kartico

Pred plačilom s kartico preverite informacije na računu, POS izpisku ali terminalu! Pri plačevanju na prodajnih mestih svetujemo izbiro plačila v lokalni valuti, da se izognete neugodnim menjalnim tečajem.

Plačilno kartico imejte med plačevanjem vedno v vidnem polju. V restavracijah naj natakar uporabi prenosni POS terminal ali ga sami pospremite do plačilnega mesta.

Če vstavite kartico v POS terminal, vedno vnesite PIN številko. Za brezstično plačilo v Sloveniji ni potrebna potrditev s PIN številko za zneske do 50 EUR, vendar pravila lahko variirajo med državami.

Photo by Pixabay (pexels.com)

Izguba, kraja in preklic bančne kartice

Shranite si telefonsko številko za preklic kartice, ki jo najdete na hrbtni strani. V primeru izgube ali kraje takoj obvestite svojo banko in pokličite telefonsko številko za preklic, da preprečite morebitno zlorabo. Prav tako prijavite incident najbližji policijski postaji, da pridobite policijski zapisnik.

Želimo vam lep in miren dopust!

Karin Božič Zupančič

Tagi