Kako so (ne)urejali varovalni pas ob železniški progi v Domžalah

Pred kratkim se je na naše uredništvo obrnil občan in sicer, da so nedavno ob železniški progi smer Domžale – Kamnik (odsek Domžale – Rodica) kosili travo in rezali drevje ter grmovje oziroma bolj poškodovali. Veje in manjša drevesa pa sedaj ležijo ob progi. Ob tem, da so nekatera manjša drevesa oziroma grmovje porezani na pol.

Tudi sami smo si šli ogledat teren in lahko pritrdimo občanu, da je bilo delo opravljeno zelo nestrokovno in na pol. Prav tako porezano vejevje in grmovje leži ob progi, kar se vidi tudi na fotografijah.

Z vprašanjem smo se najprej obrnili na Občino Domžale, ki so nam sporočili, da je košnjo zelenice in obrezovanje grmovnic in dreves, ki se nahajajo v varovalnem pasu ob železniški progi Ljubljana – Kamnik (odsek Domžale – Rodica), izvajala služba za vzdrževanje prog družbe Slovenske železnice d.o.o. oziroma njihov izvajalec in sicer v tednu od 7. do 11. julija 2014. Z vprašanjem smo se nato obrnili tudi na Slovenske železnice. Zanimalo nas je namreč, če Slovenske železnice kot izvajalec oziroma naročnik takšnega opravila, le-tega tudi nadzoruje. Dejstva namreč govorijo, da delo ni bilo opravljeno tako kot se v takšnih primerih pričakuje ter da ostanki tega dela sedaj ležijo ob progi in ne na mestih, kjer se takšne ostanke deponira. Vendar do objave prispevka odgovora nismo prejeli.

Po objavi prispevka smo dobili odgovor tudi iz Slovenskih železnic in sicer, da je pri delih ob kamniški progi prišlo do okvare delovnega stroja, zaradi česar je bilo urejanje območja ob progi prekinjeno. Dela bodo predvidoma dokončana že v naslednjih dneh.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar
Tagi