Domžalski občani začasno ostali brez subvencioniranih sezonskih vstopnic za Arboretum Volčji Potok

V preteklem tednu se je na nas obrnilo večje število bralcev z enakim vprašanjem: ‘’Zakaj je Občina Domžale prekinila dogovor z Arboretumom Volčji Potok in zato za občane domžalske občine sezonska vstopnica ni več subvencionirana?’’. Z Občine Domžale smo prejeli pojasnilo, ki si ga lahko prebrete v nadaljevanju. 

Arboretum Volčji Potok je priljubljena točka za vse, ki se želijo sprostiti in sprehoditi v naravi. Tukaj ne smemo pozabiti na seniorje, mlade starše in seveda tudi otroke, ki se imajo v parku neizmerno lepo. Park ne podpira le rekreacije občanov, ampak tudi kulturo, saj se tam dogaja tudi veliko kulturnih dogodkov in razstav. Večinski del Arboretuma Volčji Potok leži na območju kamniške občine, južni del parka pa pripada domžalski.

Dogovor med Arboretumom Volčji Potok, ki je javni zavod pod okriljem Ministrstva za kulturo, in Občino Domžale in s tem subvencioniranje sezonskih vstopnic za občane je trajal skoraj dve desetletji.

Občani občine Domžale morajo sedaj za sezonsko vstopnico odšteti 55 € med tem, ko imajo odrasli s stalnim oziroma začasnim bivališčem v občinah Kamnik, Komenda, Mengeš, Trzin, Moravče ceno sezonske vstopnice 35 €. Tudi občani Mestne občine Ljubljana imajo cenejše sezonske vstopnice, za katere odštejejo 45 €, vendar je z Arboretumom Volčji Potok dogovor sklenil Zavod za turizem Ljubljana.

Pojasnilo Občine Domžale o začasni prekinitvi doplačil za nakup letnih vstopnic

”Cenjene občanke in občane obveščamo v zvezi z začasno prekinitvijo možnosti nakupa cenejših letnih vstopnic za park Arboretum, da je bilo pri pregledu predloga pisnega sporazuma za cenejši nakup vstopnic v letu 2024 med Občino Domžale in državnim javnim zavodom Arboretum Volčji Potok ugotovljeno, da gre za pravno-formalno sporen dokument in ga kot takega Občina Domžale oziroma zanjo županja mag. Renata Kosec ne more podpisati.

Med drugim ni pravne podlage, da bi se občinski proračunski denar namenjal državnemu javnemu zavodu Arboretum Volčji Potok kot zgolj enemu od javnih zavodov, zanimivih za prostočasno udejstvovanje domžalskih občank in občanov, in v znesku, neodvisnem od dejanskega števila prodanih letnih vstopnic, niti ne da bi se nakup sofinanciral zgolj posameznim občanom brez javnega poziva, zato pravno sporni dokument ni bil podpisan.

Situacijo na Občini Domžale preučujemo, tako da bi za dodelitev sredstev zagotovili ustrezno pravno-formalno podlago z namenom transparentne porabe proračunskih sredstev in v zadovoljstvo občanov ter v izogib kazenske odgovornosti Občine Domžale. Občine, ki omogočajo cenejši nakup letnih vstopnic za park, imajo to urejeno na različne načine: nekatere na podlagi javnih razpisov izbirajo javne zavode, s katerimi nato sklenejo dogovor o cenejšem nakupu vstopnic, druge nimajo sklenjenega dogovora direktno z Arboretumom, temveč gre za dogovor z npr. javnim zavodom za turizem z namenom medsebojne promocije.”

Avtor: Karin Božič Zupančič; Foto: Arboretum Volčji Potok

 

Tagi