Človeška brezbrižnost – v Homški Mlinščici poginilo večje število rib

Proti koncu meseca julija je na enem od zadnjih biserov, ki ga še premore domžalska ribiška družina – v Homški Mlinščici, dolvodno od trgovskega centra SAM v Jaršah, prišlo do pogina približno 50 kilogramov rib. Po vsej verjetnosti so številne potočnice, lipani in šarenke svoj žalostni konec dočakale zaradi izredno slabih razmer in človeške brezbrižnosti.

Zaradi pomanjkanja padavin so v zadnjem obdobju, delno ali v celoti, presušili številni manjši vodotoki širom Slovenije. Kot smo že poročali na našem portalu, je bil zelo kritičen potok Pšata v južnem delu občine, ter še nekateri manjši vodotoki na drugih območjih, zaradi česar so člani Ribiške družine Bistrica Domžale opravljali intervencijske izlove rib in s tem poskušali rešiti čim več vodnih živali, ki jim je zaradi pomanjkanja vode grozilo, da bodo poginile.

Do večjega pogina rib je proti koncu meseca julija prišlo v Homški Mlinščici, vendar ne zaradi presušenega vodotoka, saj je bilo v njej vode dovolj, prav tako primerna temperatura. V Ribiški družini Bistrica Domžale so nam povedali, da točnega vzroka pogina rib nimajo, predvidevajo pa, da je bil opravljen kratkotrajni odvzem vode, ki je povzročil manjši pretok in posledično pomanjkanje kisika v vodi: “Ko v vodi prične primanjkovati kisika poginejo najprej odrasle ribe in šele nato male oz. mladice. Ker pri tem poginu ni bilo mladih rib, je vzrok zagotovo pomanjkanje kisika. Povzročitelj pa tudi ni znan, žal.”

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Ribiška družina Bistrica Domžale

 

Tagi