Česa ne smemo početi na službenem računalniku?

Mnogi zaposleni v službenih računalnikih vidijo priložnost za hitro brskanje po družbenih omrežjih, urejanje osebnih financ prek spletnih bank, pošiljanje zasebnih elektronskih sporočil ali celo igranje videoiger. Vendar je pomembno, da se zavedamo, da so službeni računalniki namenjeni predvsem poslovnim dejavnostim. Mešanje zasebnega in službenega življenja lahko hitro postane problematično. Česa se je bolje izogibati, ko gre za uporabo službenega računalnika?

Shranjevanje osebnih gesel

Shranjevanje gesel v brskalnikih, kot so Chrome, Edge ali Safari, je priročno, vendar je na službenem računalniku lahko tvegano. Ker računalnik ni vaš, obstaja možnost, da drugi dostopajo do vaših osebnih podatkov.

Shranjevanje osebnih datotek

Ne shranjujte osebnih fotografij, dokumentov ali drugih zasebnih datotek na službenem računalniku. Te datoteke lahko izgubite ob nadgradnji sistema ali pa se lahko nehote znajdejo v poslovnem arhivu podjetja.

Posojanje službenega računalnika drugim

Če službeni prenosnik občasno nosite domov ali ga uporabljate tudi za zasebne namene, bodite previdni pri posojanju drugim osebam. To lahko predstavlja tveganje za varnost podatkov podjetja, še posebej, če druga oseba obišče nevarne spletne strani ali namesti nepotrjene aplikacije.

Izklapljanje službenih aplikacij

Čeprav se vam morda zdi, da lahko izklopite nekatere službene aplikacije za hitrejše delovanje računalnika, se pred tem vedno posvetujte z IT-oddelkom. Izklapljanje varnostnih aplikacij, kot so VPN-povezave ali protivirusna zaščita, lahko ogrozijo varnost celotnega sistema podjetja.

Pozor: Nadzor spletnih dejavnosti

Službeni računalniki so pogosto povezani v splet prek varnostnih strežnikov, kar omogoča IT-službam in nadrejenim, da spremljajo vaše spletne aktivnosti. Spoštujte varnostne politike podjetja in se zavedajte, da vaše dejavnosti na internetu niso vedno zasebne.

Karin Božič Zupančič; Foto: Image by Bartek Zakrzewski from Pixabay

 

Tagi