Bomo v Domžalah zaradi neodgovorne politike nekaterih svetnikov ostali brez novega zdravstvenega doma?

Je prihodnost zdravstva v Domžalah postalo talec političnega obračunavanja in zasebnih interesov?

Občinski svet Občine Domžale je v ponedeljek, 19. junija 2023, na svoji 7. redni seji obravnaval tudi točko dnevnega reda “Predstavitev dokumenta identifikacije investicijskega projekta o izgradnji novega Zdravstvenega doma Domžale”. Svetniki so s 16. glasovi za in 14. glasovi proti po obravnavi izglasovali prekinitev te točke dnevnega reda. S tem dokument identifikacij investicijskega projekta o izgradnji novega Zdravstvenega doma Domžale ni bil sprejet. Posledično so z dnevnega reda umaknili tudi točke dnevnega reda, ki se navezujejo na omenjeno tematiko. S tem je bil ustavljen postopek za nakup zemljišča za gradnjo novega Zdravstvenega doma Domžale v Zaborštu. Ob tem je potrebno omeniti, da je stroka ocenila, da je gradnja novega Zdravstvenega doma Domžale tako organizacijsko kot finančno boljša opcija kot širitev obstoječega doma.

Za reševanje prostorske stiske Zdravstvenega doma Domžale je bilo v letu 2021 pridobljeno gradbeno dovoljenje za gradnjo prizidka Zdravstvenega doma Domžale. Dovoljenje je bilo potrebno v letu 2022, zaradi močno prisotnih podzemnih vod na lokaciji prizidka dopolniti s postopno in tehnično zahtevno gradnjo podzemne garaže. Ob pripravi omenjene dopolnitve je bila izdelana nova finančna ocena in terminski plan gradnje, kar je povsem na novo ovrednotilo celoten projekt.

Na Občini Domžale so v letu 2023 ponovno pregledali projekt za gradnjo novih, prepotrebnih prostorov Zdravstvenega doma Domžale in ugotovili, da projekt z gradnjo prizidka ne zagotavlja potrebnih rešitev za prostorske potrebe zdravstvenega doma. Ekipa na občini in vodstvo zdravstvenega doma sta pregledali druge možnost in kot boljša rešitev, tako organizacijsko in finančno, se je pokazala gradnja Zdravstvenega doma Domžale na novi lokaciji. Predlog o gradnji novega zdravstvenega doma so na skupni seji potrdile občine soustanoviteljice, namero za gradnjo pa na 6. redni seji Občinskega sveta Občine Domžale v maju 2023 tudi svetnice in svetniki.

(Foto: Miro Pivar/domžalec.si)

Tako organizacijsko kot finančno se je kot boljša opcija pokazala gradnja Zdravstvenega doma Domžale na novi lokaciji

Projekt novogradnje doma so potrdile občine soustanoviteljice zdravstvenega doma (mag. Renata Kosec, županja Občine Domžale; Bogo Ropotar, župan Občine Mengeš; mag. Olga Vrankar, županja Občine Lukovica; dr. Milan Balažic, župan Občine Moravče in Peter Ložar, župan Občine Trzin). Na 6. redni seji Občinskega sveta Občine Domžale, v maju 2023, so sklep o nameri potrdile tudi svetnice in svetniki. S tem se je začel postopek za nakup primernega zemljišča v Zaborštu, ki so ga s prekinitvijo točke ustavili. S tem so posegli tako v časovnico, po kateri naj bi zagotovili prepotrebne prostore zdravstvenega doma, kot v potrebna sredstva za nakup zemljišča.

Mag. Renata Kosec, županja Občine Domžale, je na današnji novinarski konferenci v zvezi s tem povedala: »Po potrditvi namere za gradnjo novega zdravstvenega doma na Občinskem svetu s 26 glasovi ZA in brez glasova PROTI v mesecu maju smo pristopili k aktivnostmi za nadaljevanje gradnje Zdravstvenega doma Domžale na novi lokaciji.« Občinski svet Občine Trzin se je na seji seznanil s predlogom nove rešitve prostorske problematike v Zdravstvenem domu Domžale in podpira nadaljnje aktivnosti skladno s predlaganim dokumentom identifikacije investicijskega projekta »Izgradnja novega Zdravstvenega doma Domžale«, Občinska sveta Občine Lukovica in Občine Moravče pa sta ga potrdila. Občinski svet Občine Mengeš pa ga bo predvidoma obravnaval v sredo, 21. junija 2023.

Vsak strokovna dokumentacija izkazuje in dokazuje, da je gradnja celotnega zdravstvenega doma na novi lokaciji v Zaborštu finančno bolj vzdržna in najbolj optimalna rešitev.

Za gradnjo prizidka Zdravstvenemu domu Domžale je bilo v letu 2021 pridobljeno gradbeno dovoljenje, ki ga je bilo potrebno v letu 2022 dopolniti. Ugotovljeno je bilo namreč, da bo zaradi močno prisotnih podzemnih vod na lokaciji prizidka potrebna postopna in tehnično zahtevna gradnja podzemne garaže. Ob pripravi omenjene dopolnitve je bila izdelana nova finančna ocena in terminski plan gradnje, kar je povsem na novo ovrednotilo celoten projekt.

(Foto: Miro Pivar/domžalec.si)

Projekt gradnje novega zdravstvenega doma podprli tudi župani občin soustanoviteljic Zdravstvenega doma Domžale

V prvem tednu maja 2023 so župani občin ustanoviteljic (mag. Renata Kosec, županja Občine Domžale; Bogo Ropotar, župan Občine Mengeš; Olga Vrankar, županja Občine Lukovica; Milan Balažic, župan Občine Moravče in Peter Ložar, župan Občine Trzin), na Občini Domžale razpravljali o nadaljevanju projekta širitve Zdravstvenega doma Domžale z gradnjo prizidka.

Vodstvo Zdravstvenega doma Domžale jim je skupaj z ekipo Oddelka za investicije Občine Domžale in ob podpori mag. Renate Kosec, županje Občine Domžale, predstavilo osnutek dokumenta identifikacije investicijskega projekta “Izgradnja novega Zdravstvenega doma Domžale”. Po predstavitvi osnutka dokumenta so župani občin ustanoviteljic soglasno sprejeli odločitev, da se prostorske stiske Zdravstvenega doma Domžale optimalno rešuje v okviru gradnje novega Zdravstvenega doma Domžale in da je potrebno začeti vse postopke za njegovo realizacijo.

Mag. Renata Kosec je pojasnila: »Usklajen projekt gradnje prizidka zdravstvenega doma je nagovarjal prostorske stiske, ki jih je imel zdravstveni dom pred leti, ko se je začelo z načrtovanjem širitve. Do danes so se prostorske potrebe zdravstvena doma spremenile, kar se kaže tudi v številu lokacij, ki jih dom zaseda po celotni občini Domžale. V ospredju odločitve za gradnjo novega zdravstvenega doma so bile torej trenutne prostorske potrebe in tudi možnost za širitev doma v prihodnje. Pomemben dejavnik pa je bila tudi ureditev mirujočega prometa in pretočnost motornega prometa v centru Domžal.«

V prvem tednu maja 2023 so ekipa Občine Domžale in vodstvo Zdravstvenega doma Domžale, z odločitvijo o gradnji novega zdravstvenega doma seznanili tudi vodje svetniških skupin Občinskega sveta Občine Domžale ter predstavnice in predstavnike krajevnih skupnosti. Obe skupini sta podprli nov predlog za reševanje prostorskih stisk doma, zato so na Občini Domžale nadaljevali s potrebnimi aktivnostmi. Na seji so namero za gradnjo novega zdravstvenega doma podprle tudi svetnice in svetniki Občinskega sveta Občine Domžale.

(Foto: Rok Majhenič)

Na novi lokaciji bo novogradnja zagotavljala izvajanje vseh programov Zdravstvenega doma Domžale

»Z novo lokacijo, neposredno ob avtocesti in 19.000 m², zagotavljamo organizacijo vseh programov Zdravstvenega doma Domžale na eni lokaciji,« je povedala županja in dodala, da so v dokumentu identifikacije investicijskega projekta zapisane prednosti novogradnje, od povezljivosti zdravnikov in ostalega zdravstvenega osebja ter strokovnega osebja na enotni lokaciji, do prihranka sredstev, ki so sedaj namenjena najemninam in vzdrževanju prostorov zdravstvenega doma na različnih lokacijah v občini Domžale. Gradnja Zdravstvenega doma Domžale na novi lokaciji pa je optimalna rešitev tudi z vidika zagotavljanja modernih, današnjim standardom primernih prostorih ter pričakovanih širitev programov in storitev zdravstvenega doma v prihodnje.

Je prihodnost zdravstva v Domžalah postalo talec političnega obračunavanja in zasebnih interesov?

Na 7. redni seji, ki je potekala v ponedeljek, 19. junija 2023, so svetniki po razpravi prekinili točko “Predstavitev dokumenta identifikacije investicijskega projekta o izgradnji novega Zdravstvenega doma Domžale”. V zvezi z dogajanjem na seji Občinskega sveta je županja povedala: »Kljub temu, da smo pred prejšnjo sejo vodje svetniških skupin ter kasneje na seji tudi svetnice in svetnike seznanili z namero za gradnjo novega zdravstvenega doma in dobili soglasje za nadaljevanje vseh aktivnosti, je bila točka na včerajšnji seji prekinjena. S tem je bil ustavljen postopek za nakup zemljišča za gradnjo novega Zdravstvenega doma Domžale v Zaborštu. To me čudi. Na prejšnji seji kot včeraj na seji občinskega sveta smo jasno povedali, da ne gre za politični projekt, ampak za strateški projekt petih občin ustanoviteljic, saj zdravstveni dom izvaja programe javnega zdravstva za več kot 60.000 občank in občanov. Ko razmišljamo in odločamo o razvojnih projektih, usmerjenih v javno dobro za vse, ni prostora za politična obračunavanja in zasebne interese. Žal včeraj tega s prekinitvijo točke na seji nismo dokazali.«

(Foto: Miro Pivar/domžalec.si)

Izgradnja novega objekta na novi lokaciji bi prinesla ogromno pozitivnih učinkov

Mag. Renata Rajapakse, direktorica Zdravstvenega doma Domžale je povedala, da so v Zdravstvenem domu Domžale absolutno prepričani, da bi izgradnja novega objekta na novi lokaciji prinesla ogromno pozitivnih učinkov, tako za vse občane, kot za zaposlene, in s tem za nadaljnji razvoj primarnega zdravstva v naši regiji: »Z gradnjo novega objekta se izognemo vsem prepoznanim nevarnostim in slabostim ob izgradnji prizidka, do izgradnje se delo v obstoječih prostorih lahko nemoteno izvaja dalje.«

Po njenih besedah delovanje na eni lokaciji prinaša pomembne sinergijske učinke zaradi tesnega povezovanja kadra in lažjega prehajanja pacientov: »Zaradi sodobnega načina novogradnje bodo stroški obratovanja zavoda v bodoče nižji. Možne bodo širitve obstoječih zdravstvenih programov in uvajanje novih zdravstvenih programov, ki bi zadostile vsem potrebam pacientov. Večje bo zadovoljstvo občanov z vidika lažje dostopnosti storitev na enem mestu in zadostnega obsega zdravstvenih storitev. Izboljšala se bo dostopnost ekip nujne medicinske pomoči.« In nenazadnje bo Občina Domžale lahko sledila viziji ureditve centra mesta in stavbo ali prostor starega zdravstvenega doma namenila drugi dejavnosti oziroma za kakšen drug namen.

Je pa županja za četrtek, 22. junija 2023, sklicala izredno sejo Občinskega sveta, na kateri bodo obravnavali prekinjeno točko dnevnega reda s 7. redne seje ter točke, ki se navezujejo na omenjeno tematiko. Izredna seja Občinskega sveta Občine Domžale je sklicana zaradi kratkih rokov izvedbe pravnega akta.

 Dokončna ponudba za nakup zemljišč po ceni 200 eur na kvadratni meter je aktualna do 30. 6. 2023. Po tem datumom se ponudba za nakup nepremičnine poviša, kar pomeni, da gre za dodatno obremenitev javnih financ. Županja je ob tem pojasnila, da je zaradi transparentnega in gospodarnega ravnanja z javnimi financami, izredna seja nujna, na kateri se bodo občinski svetniki morali odločiti ali podprejo projekt ali so proti.

Avtor: Miha Ulčar

 

Tagi