ARSO je izdal rumeno vremensko opozorilo

ARSO je za jutri izdal rumeno vremensko opozorilo zaradi napovedanega slabega vremena, ki vključuje možnost neviht s točo.

Jutri, v ponedeljek, bodo predvsem od poldneva do večera možne posamezne močne nevihte s točo, nalivi in močnimi vetrovnimi sunki. Premaknite vozila v garažo ali pod nadstrešek, da jih zaščitite pred točo. Zaprite okna in vrata ter poskrbite, da bodo rolete ali polkna spuščena.

ARSO ob spremembah vremena izda opozorilo oziroma alarm različnih barv. Kaj pomenijo posamezne barve vremenskih opozoril?

Zeleni alarm – Posebna pozornost v zvezi z vremenskimi dogajanji ni predvidena.

Rumeni alarm – Vremenske razmere so lahko neugodne. Napovedani možni vremenski pojavi niso neobičajni, vendar bodite pozorni, če načrtujete dejavnosti, ki so odvisne od vremenskih razmer. Agencija za okolje priporoča, da se sproti seznanjate s predvidenimi vremenskimi razmerami in ne tvegate, kadar ni potrebno.

Oranžni alarm – Vremenske razmere so lahko nevarne. Napovedani možni meteorološki pojavi so neobičajni oziroma se pojavljajo manj pogosto. Gmotna škoda in žrtve so možne. Na agenciji za okolje svetujejo, da ste zelo pozorni in se redno seznanjajte s podrobnostmi v zvezi z napovedanimi vremenskimi razmerami. Zavedajte se tveganj, ki se jim morda ne boste mogli izogniti. Upoštevajte uradno izdana priporočila.

Rdeči alarm – Vremenske razmere so lahko zelo nevarne. Možni so zelo burni meteorološki pojavi. Na širšem območju je možen nastanek večje gmotne škode in nesreč, ogrožena so lahko človeška življenja. Čim pogosteje se seznanjajte s podrobnostmi v zvezi z napovedanimi vremenskimi razmerami in tveganji. Brezpogojno upoštevajte uradne ukaze in priporočila, bodite pripravljeni na izredne ukrepe, svetujejo na agenciji za okolje.

Avtor: ARSO, Doris Bubnjič, Foto: Unsplash.com

 

Tagi