Apel »pasjim« lastnikom

Pes je v človeška življenja vstopil že dolgo nazaj, najprej kot lovski pes, pes čuvaj, pes vodič, pastirski pes in podobno, danes pa so psi postali popularen družinski član. Ne glede na vse pozitivne izkušnje, ki nam jih pasja družba prinaša pa obstajajo določene situacije ko je treba razmejiti prostor namenjen ljudem in tisti namenjen psom.

Že dolgo opozarjamo na nevzdržno situacijo v parku na Miklošičevi ulici in na neprimerno obnašanje lastnikov psov. Gre za dve zadevi: eno je neobstoj uličnih smetnjakov na poti od ZD Domžale do Kamniške Bistrice (vzdolž cele Miklošičeve). Razlaga, ki sem jo prejela je, da Občina nima pravice posegati v privatni prostor, (kar pločnik in cesta to nista!). Torej, zakaj javnih košev ni?

V parku sta dva smetnjaka katerih vzdrževanje plačujemo lastniki parka. Ker drugih smetnjakov na ulici ni, vsak, ki gre mimo, odvrže pasje iztrebke v smetnjake v parku, ki temu niso namenjeni in se poleti iz njih širi neznosen smrad. Po zadnjih poplavah opažamo, da je pasjih obiskovalcev še več, mnogi se sprehajajo brez vrvice. Tovrstno obnašanje v parku z otroki ni dovoljeno in je od lastnikov psov neodgovorno. Šolanje, ki so ga deležni v pasjih šolah psi, bi kot je videti, moralo vsebovati pravila obnašanja lastnikov le teh v okolišu kjer živijo oz. se sprehajajo s psi.

Pozabljamo, da so psi kot vse živali prenašalci različnih bolezni kot so klopi, gliste, trakulje, leptospiroze, limske borelioze, salmonele in drugih bakterijskih bolezni, ki se prenašajo z iztrebki in z dotikom. S tem nimam namena strašiti otrok, saj jih danes že veliko z njimi skupaj odrašča, a vendarle tisti, ki jih nimajo in ne potrebujejo njihove družbe imajo pravico do svojega prostora in svobodnega gibanja.

Zato še enkrat apeliram na lastnike psov, da upoštevajo ne le potrebe svojih ljubljenčkov temveč tudi pomislijo na druge, predvsem na otroke in jim dovolijo varno in brezskrbno bivanje v parku na Miklošičevi ulici. Dovolj je drugih prostorov, ki so na voljo za sprehode oz. za opravljanje pasjih potreb ne da bi to komurkoli škodilo. Pravzaprav bi vrečke z iztrebki lastniki lahko odnesli domov. Morda bo Občina razmislila tudi o tem, da bo v neki prihodnosti namenila določen ograjen prostor za pse kot ga imajo v Ljubljani.

Mimi Šegina

Tagi