5 nasvetov za varnost vašega doma!

Varovanje bivališča in družine ter ohranjanje varnega okolja je ključnega pomena za vsakega lastnika doma. Upoštevajte spodnje nasvete in poskrbite za varen dom kjerkoli se nahajate.

Čeprav se lahko zdi, da je vaš dom oaza miru, je pomembno, da ste pozorni na morebitne nevarnosti, ki lahko ogrozijo vas in vaše premoženje.

V nadaljevanju navajamo nekaj nasvetov, s katerimi lahko izboljšate varnost vašega doma in posledično bolj mirno spite ponoči.

1. Zaklepanje vrat in oken

Ste vedeli, da so vrata in okna najbolj ranljive točke vašega doma? Ravno zato je pomembno, da so ustrezno zaščiteni.

Eden izmed najpomembnejših nasvetov je, da redno zaklepate vhodna vrata, tudi če se od doma odpravite le za kratek čas.

Čeprav mogoče ne bi pomislili, pa naj bi bila najpogostejša vstopna točka za storilce kaznivih dejanj okna, zato je za varnost vašega doma pomembno, da jih zaščitite z ustrezno ključavnico.

Svetujemo, da na vsa vrata in okna v vašem domu namestite kakovostne ključavnice, kar bo otežilo dostop nepridipravom in povečalo vašo varnost.

Vlomilcu pa lahko delo še dodatno otežite tako da:

  • ojačate steklo z varnostno folijo za okna,
  • na okna namestite senzorje, ki zaznajo razbitje stekla,
  • dodate okenske rešetke,
  • pod okni v prvem nadstropju posadite bodeče grmičevje.

 

Ne pozabite zakleniti tudi garaže, hkrati pa poskrbite, da ne bo daljinec za garažna vrata nikjer na dosegu oziroma na vidnem mestu. Prav tako naj bodo dobro skriti tudi avto ključi.

Če sumite, da ste katerega izmed ključev izgubili, ali pa da ima kopijo še vedno predhodni lastnik, je najbolje, da nemudoma zamenjate ključavnico. Izdelava ključev je poceni, zato vam to ne bo povzročilo prevelikih dodatnih stroškov. Sploh pa je varnost verjetno na prvem mestu.

2. Namestite varnostni sistem          

Na žalost so vlomilci vedno bolj prebrisani in samo zaklepanje vrat ni vedno učinkovita zaščita pred vlomi. Zato je pametno, da dom še dodatno zaščitite in si zagotovite dober varnostni sistem.

Ob vlomu sistem sproži notranji in zunanji alarm, kar bo pritegnilo pozornost sosedov in okolice, vlomilca pa prestrašilo, da se bo podal v beg po možnosti še preden mu uspe kaj ukrasti.

Osnovna funkcija varnostnega sistema je zaznava in poročanje o dogajanju na vaši hiši. Lahko pa ga nadgradite in povežete s pametnim telefonom in imate popoln nadzor nad svojim domom ne glede na to, kje se sami nahajate.

Pri varovanju vašega doma vam lahko pomaga tudi pametna tehnologija. Avtomatizacija doma omogoča nadzor nad lučmi, varnostnimi kamerami in ostalimi varnostnimi napravami. Med dopustom lahko s prižigom luči na daljavo prepričate morebitnega vsiljivca, da ste doma in ga tako odvrnete od ropanja vašega doma.

Poleg tega lahko sistem pametnih senzorjev, ki zaznajo gibanje ali nenavadne aktivnosti, pošlje opozorilo na pametni telefon in vas obvesti o čudnem dogajanju v bližini vašega doma.

3. Varnostni sistem dopolnite s kamero

Varnostne kamere so nepogrešljiv element varnostne naprave, saj omogočajo, da na lastne oči preverite kaj se dogaja okrog vašega bivališča.

V zadnjem času so postale dostopnejše kot kdaj koli prej, hkrati pa so enostavne za namestitev. Kamere na vidnih mestih okoli vašega doma lahko delujejo kot odličen odvračalni ukrep za morebitne vlomilce.

Poleg tega vam omogoča nadzor nad dogajanjem okoli vašega doma tudi in predvsem, ko ste odsotni.

4. Ne delite preveč osebnih informacij preko spleta

Socialna omrežja so postala del našega življenja, zato se številnim zdi, da morajo vsakodnevno objavljati vse osebne informacije. To pa ni najbolj pametna poteza, še posebej, če ste na dopustu.

Informacije o vašem gibanju in odsotnosti od doma lahko potencialnim vlomilcem močno olajšajo načrtovanje vloma v vaš dom. Bodite previdni in deljenje takšnih informacij omejite le na zaupanja vredne osebe, kar pa tujci na družbenem omrežju zagotovo niso.

5. Stik s sosedi

Dobri odnosi s sosedi lahko bistveno izboljšajo varnost vašega doma. Dogovorite se za sodelovanje pri nadzoru soseske, med seboj se obveščajte o morebitnih nenavadnih dogodkih in skupaj organizirajte varnostne pobude, kot je sosedski nadzorni program.

Preden greste na dopust, prosite soseda, da vam zaliva rastline in zrači stanovanje. Tako bo ob vašem povratku vaš dom urejen, hkrati pa bo prisotnost soseda odvračala morebitne vlomilce.

Če sosed še nima rezervnega ključa, je izdelava ključev naslednji korak. Tudi rezervni avto ključi naj bodo varno shranjeni pri sosedu. Če vam ga ukradejo, je lahko draga izdelava rezervnega ključa za avto. Cena je odvisna predvsem od tipa ključa in modela vašega avtomobila.

Upoštevanje zgornjih nasvetov bo pomagalo, da okrepite varnost vašega doma, vseeno pa ne pozabite na osnovne varnostne ukrepe. Poskrbite, da bodo vsi ključi, vključno z avto ključi na varnem in skritem mestu, enako velja tudi za daljinec za garažna vrata.

Rezervnih ključev ne puščajte na očitnih mestih, na primer pod preprogo ali v bližini vrat, saj to olajša nepridipravom dostop do vašega doma. Poleg tega redno preverjajte stanje ključavnic in jih po potrebi zamenjajte, da preprečite morebitne vlome. Po zamenjavi ključavnice naj bo naslednji korak izdelava ključev, da boste imeli rezervnega vedno pri roki.

Na koncu je ključnega pomena tudi izobraževanje o varnostnih tveganjih in ukrepih za preprečevanje le-teh. Organizirajte družinske sestanke, kjer boste pregledali varnostne načrte in postopke v primeru kriznih situacij. Poučite otroke o varnosti doma in jim razložite, kako ravnati v primeru nenavadnih dogodkov.

Z odgovornim ravnanjem lahko preprečite številne neželene dogodke in ohranite vaš dom varen.

Naročnik oglasa: Spletnik d.o.o.

Tagi