5 najpogostejših prevar, ki se jim morate izogniti pri kupovanju rabljenega avtomobila po mnenju carVertical-a

Na trgu je prisotnih ogromno različnih avtomobilov, in ko se odločamo za nakup enega izmed teh, nam iskanje perfektno ohranjenega vozila pogosto povzroča preglavice. Ena izmed glavnih težav na trgu rabljenih vozil je ta, da kupci težko pravočasno opazijo pogoste prevare pri rabljenih avtomobilih. Nekateri rabljeni avtomobili so lahko na prvi pogled mamljivi, pod pokrovom pa so lahko zavajajoči. To se pogosto vidi pri nepričakovanem vzdrževanju in stroških za popravila, tako po nakupu kot kasneje.

Metodologija te raziskave

Vir podatkov: Ta raziskava o najpogostejših prevarah pri rabljenih avtomobilih je bila izvedena s strani carVertical. Iskalna platforma za zgodovino avtomobilov CarVertical vsebuje ogromno informacij o posameznih avtomobilih iz številnih držav, vključno s podatki iz nacionalnih in zasebnih registrov, različnih podatkovnih baz, zavarovalnic in podatkovnih baz o ukradenih vozilih. V tej raziskavi so bili uporabljeni vsi ti viri.

Obdobje raziskave: carVertical je analiziral poročila o zgodovini avtomobilov od aprila 2020 do aprila 2021.

Podatkovni vzorec: Analiziranih je bilo več kot 1 milijon poročil o zgodovini avtomobilov.

Države: Ta raziskava je bila izvedena na podlagi podatkov iz držav Hrvaške, Češke, Bolgarije, Madžarske, Estonije, Finske, Francije, Belgije, Belorusije, Francije, Nemčije, Italije, Latvije, Litve, Poljske, Romunije, Rusije, Ukrajine, Srbije, Slovaške, Slovenije in Švedske.

CarVertical na podlagi svoje študije predstavlja najpogostejše prevare, ki se jim morate izogniti pri kupovanju rabljenega vozila:

1. Poškodovan avtomobil

Ker mesta postajajo vse bolj zgoščena, so zato vozniki bolj pogosto udeleženi v prometnih nesrečah. Raziskava carVertical je pokazala, da je skoraj ena tretjina (31 %) vseh avtomobilov, ki so bili pregledani preko te platforme, bilo poškodovanih.

Pri izbiri avtomobila je priporočeno preveriti vse reže med ploščami karoserije, če so te enakomerne. V primeru, da so določene reže širše od ostalih, to lahko nakazuje

na škodo strukturnih delov ali na to, da je bilo na avtomobilu opravljeno poceni popravilo. Nekateri prevaranti poskušajo te reže prikriti, zato morajo kupci pregledati vozilo od blizu.

2. Prevrteni kilometri

V raziskavi carVertical je vsako šesto vozilo (16,7 %) imelo prevrtene kilometre. Prevara s kilometri je zelo pogosta med prevaranti, ki uvažajo rabljena vozila in jih poskušajo prodati z lažnim številom na števcu kilometrov. Veliko večja verjetnost prevare s kilometri je pri avtomobilih z dizelskim motorjem.

Ena sama sprememba na števcu kilometrov na črnem trgu ne stane veliko, lahko pa vrednost avtomobila napihne za 25 % ali več, zlasti pri zelo zaželenih avtomobilih.

Avtomobile, katerim so bili prevrteni kilometri, lahko hitro odkrijemo. Po navadi lahko že sama ohranjenost vozila govori sama zase. Če so sedeži, krmilo ali menjalna ročica obrabljeni, število prevoženih kilometrov pa je nizko, je to lahko znak, da se mora kupec umakniti in najti drugo vozilo.

3. Ukraden avtomobil

Najslabša od vseh prevar pri rabljenih avtomobilih je lahko ta, da kupite ukraden avtomobil. V takem primeru se običajno novemu lastniku vozilo odvzame, kar lahko povzroči zaplete pri vračilu denarja, ki ga je kupec plačal za takšen avtomobil. V zadnjih 12 mesecih je carVertical razkril nekaj sto ukradenih avtomobilov, kar je kupcem prihranilo precej časa in denarja.

4. Avtomobil se je uporabljal kot taksi ali vozilo za najem

Nekateri vozniki se ne zavedajo, da se je njihovo vozilo predhodno uporabljajo kot taksi ali vozilo za najem. Taksisti pogosto prevozijo precejšnje število kilometrov, večino časa pa prevažajo potnike po mestnih cestah. Taksiji in avtomobili za najem se pogosto hitreje obrabijo, poleg tega pa so običajno tudi slabše vzdrževani.

Z uporabo carVertical-a je bilo lansko leto najdenih približno dva tisoč avtomobilov, ki so se uporabljali kot taksiji ali vozila za najem. V nekaterih primerih je takšna vozila mogoče odkriti na podlagi barve vozila, zavzeti prevaranti pa lahko ta vozila tudi prebarvajo. Poročila o zgodovini avtomobilov nudijo najboljšo rešitev, da se izognete takšnim vozilom.

5. Cena avtomobila je prenizka

Kupci rabljenih avtomobilov se morajo izogibati tudi vozil s sumljivo nizko ceno, čeprav je za veliko kupcev takšna skušnjava prevelika. Če se cena zdi predobra, da bi bila resnična, naj kupci iščejo dalje in primerjajo ta avtomobil s podobnimi avtomobili na drugih trgih rabljenih avtomobilov. Včasih so takšni avtomobili uvoženi, imajo prevrtene kilometre ali prikrito škodo, kar daje lažno sliko dobrega nakupa. Najbolje je, da se kupci na tem mestu ustavijo in poiščejo drugo ponudbo.

Zaključek

Kupovanje zanesljivega rabljenega avtomobila je zahtevna naloga. Kljub temu pa lahko s pomočjo spletnih poročil o zgodovini avtomobilov kupci odkrijejo pravo identiteto avtomobila in se izognejo pogostim prevaram. S kritičnim pristopom se lahko kupci izognejo prevaram in se zavarujejo pred nepričakovanimi stroški.

Raziskavo so opravili v carVertical – prvem spletnem portalu za preverjanje zgodovine vozil na svetu, ki temelji na tehnologiji Blockchain oz. blokovskih verigah.

Tagi