Oklo nad Ihanom: “75 let mineva od žalostnega dogodka, spomin nanj pa bo večen”

Pri spomeniku padlim borcem Kamniško-zasavskega odreda na Oklem nad Ihanom je v soboto, 23. februarja 2019, potekala spominska slovesnost, na kateri so se spomnili tragičnega dogodka, ki se je zaradi izdaje domačih izdajalcev pripetil 24. februarja 1944, ko so krogle okupatorja in njihovih pomagačev pokosile dvainsedemdeset zavednih fantov in mož.

V februarskih dneh leta 1944 se je na Kramarjevi in Baleževi domačiji na Oklem zadrževalo okrog sto partizanov Kamniško-zasavskega odreda. V jutranjem svitu 24. februarja so jih presenetili nemški okupatorji in njihovi domači sodelavci. Zagrmeli so streli, ogenj je švignil v zrak in uničeval. Večina borcev se je pognala iz hiš in hlevov, a sovražnikove krogle so pokosile vsakogar, ki jim je prišel pred oči. Po bitki je v snegu ležalo 72 ogorelih, prestreljenih, krvavih in izmaličenih zavednih fantov in mož.

Spominska slovesnost pri spomeniku padlim borcem Kamniško-zasavskega odreda na Oklem na Ihanu, ki je potekala v organizaciji Združenja borcev za vrednote NOB občine Domžale in Krajevne organizacije ZB Ihan, je tudi letos privabila veliko število udeležencev od blizu in daleč. Že pred deseto uro dopoldan so se v Dobovljah začeli zbirati praporščaki ter predstavniki borčevskih in veteranskih organizacij, enota častne straže Zveze slovenskih častnikov občine Domžale ter pohodniki iz bližnje in daljne okolice. Od tam je nato krenil skupni sprevod na Oklo, kjer je bila že zbrana velika množica pohodnikov, predstavnikov zveze borcev in veteranskih organizacij in župan Občine Domžale Toni Dragar, ki je bil letos slavnostni govornik.

Pred začetkom spominske slovesnosti so Marija Majhenič, predsednica ZB za vrednote NOB Domžale, Srečo Kržan, podpredsednik Krajevne organizacije ZB Ihan in Sašo Žaljec, predsednik Krajevne skupnosti Ihan, k spomeniku padlim položili venec. V uvodu je vse zbrane najprej pozdravila Marija Majhenič, predsednica Združenja borcev za vrednote NOB občine Domžale, nato pa je sledil kulturni program, ki ga je povezovala Draga Jeretina Anžin, v njem pa so nastopili učenci Osnovne šole Ihan, Moški pevski zbor Radomlje pod vodstvom Primoža Leskovca in Nataša Loborec Perovšek. Udeleženci so na prireditvi prejeli brezplačni izvod ponatisa knjižice Ivana Vidalija »Usodni dogodki na Oklem«, za kar je poskrbela Občina Domžale.

»Ker spoštujemo tradicijo, smo se danes častno in dobronamerno srečali, da se poklonimo pogumnim slovenskim junakom, ki so natanko pred 75-imi leti dali svoje življenje za narod, ki je verjel v lepši in boljši jutri, hrepenel po svobodi in zaupal v sočloveka. 24. februarja 1944  je na podlagi Vidalijevega zapisa in po poročilih političnih komisarjev Ribičiča in Zupančiča padlo veliko borcev, ki jih je zaradi izdaje doletela najbolj kruta življenjska usoda. 75 let mineva od žalostnega dogodka, spomin nanj pa bo večen,« je v uvodu svojega govora povedal župan Toni Dragar.

Posledice tega poraza in skoraj popolno uničenje Kamniško-zasavske čete so bile v vojaškem in političnem pogledu po besedah župana izredno hude in so pomenile nasilno pretrganje zelo ugodnega razvoja in krepitve NOB na tem strateško in politično izredno pomembnem območju. »Zgodba, ki jo vsako leto obudimo, in ki je natančno popisana v brošuri Ivana Vidalija, ki jo boste lahko prejeli danes po tej slovesnosti, naj bo opomnik za vse nas, ki smo deležni mirnega življenja, da se kaj takega podobnega nikoli več ne bo ponovilo,« je poudaril župan in v nadaljevanju govora opisal dogodke tistega tragičnega dne.

Župan je dejal, da se z veliko žalostjo vračamo v zgodovino, v ta črn februarski dan, ko  se je končalo življenje mladih in večino vojaško neizkušenih slovenskih fantov in mož. Prav vsak od njih pa je izkusil življenja čar, imel življenjsko vizijo in se hrabro boril za svobodo: »Vprašamo se, kje so vzroki tega krutega poraza. Kako je lahko prišlo do tako strašnih, hudih in nepozabnih posledic. Strinjam se z navedki Vidalija, da je bila odgovornost borcev, predvsem pa vodilnih v štabu pod velikim vprašajem. Odgovornost kot ena izmed temeljnih vrednot NOB, tukaj je mišljena tista notranja odgovornost, ki je del našega lastnega zavedanja in nastaja v nas samih, se je v tistem zimskem času v borcih porazgubila in dokončno skrhala.«

V svojem govoru je župan spomnil, da ljudje včasih mislimo samo nase, pozabljamo pa na druge, ki doživljajo življenjsko stisko ali pa so nemočni v situacijah. Pomagati sočloveku, ne samo samemu sebi, se truditi zaupati in ne ustvarjati predsodke, se boriti za skupno dobro vseh nas. Za vse našteto imamo idealne razmere. Borci, ki so padli na tem mestu, takih razmer niso poznali. »Iz tega zavedanja potegnimo le najboljše. Smo na pravi poti, če bomo le premišljeno in odgovorno izbirali naše besede in dejanja. Moramo se boriti za našo skupnost in stopiti skupaj kljub našim razlikam prav zato, da bomo sebi in svojim potomcem omogočili prostor, kjer bodo lahko uresničili svoje sanje in v miru živeli svobodno in zadovoljno življenje na slovenskih tleh. Bodimo enotni, strpni in spoštujmo tudi drugače misleče. Preprečimo sovražni govor in recimo NE idejam, ki razdvajajo,« je še poudaril župan.

Nekaj besed je ob koncu svojega govora namenil tudi brošuri »Usodni dogodki na Oklem« avtorja Ivana Vidalija, ki jo je Občina Domžale ponatisnila na pobudo Franca Gerbca, razdelili pa so jo vsem udeležencem spominske slovesnosti. Ob tem se je zahvalil Gerbcu zahvalil za njegov trud in prizadevanje za točno navajanje zgodovine ter krepitev narodne zavesti naših predhodnikov: »Naj vam bo natančno opisana in analizirana kronologija dogodkov na Oklem v spomin in opomin. Želim vam en lep februarski dan in nasvidenje prihodnje leto. Iskrena hvala borčevski organizaciji in vsem, ki ste pripravili dogodek in ki nastopate na današnji prireditvi. Hvala pa tudi vsem, ki ste se skupaj z mano poklonili spominu padlim na Oklem.«

Avtor: Miha Ulčar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi