Odpadke zbiram in recikliram: Recikliran papir za voščilnice

Se tudi vaši koši za papir prehitro polnijo? Ste kdaj pomislili, da bi del teh odpadkov reciklirali in si tako sami izdelali recikliran papir za voščilnice?

Današnji otroci so veliko bolj osveščeni o ravnanju z odpadki in odnosu do okolja kot marsikateri odrasli. Takoj te opomnijo, da si napačno ločeval odpadke, da je potrebno ugašati luči in varčevati z vodo. Če ste tudi sami negotovi, kam, kaj in kdaj zavreči odpadke, si poglejte ta simpatični video o recikliranju.

V naši domači reciklažnici smo poskusili reciklirati odpadni papir. Najprej smo malo pobrskali po spletu, da smo se podučili, kaj vse rabimo in kako se postopka recikliranja papirja sploh lotiti.

Selekcija ustreznega papirja za reciklažo

V prvi fazi se boste najprej srečali s selekcijo ustreznega papirja za reciklažo. Čeprav gre v vseh primerih za papir, je ta lahko obdelan na različne načine. Pomembno je, da izberete papir za tiskanje ali debelejši risalni papir. Ti so po navadi narejeni iz močnejših vlaknin in ne kemično obdelanih lesenih vlaknin. Kljub temu lahko eksperimentirate tudi z ostalim papirjem. Mi smo uporabili še papirnate škrniclje, revije, časopise. Izogibajte se lepljenega ali premazanega papirja.

Izbira ustreznega papirja za reciklažo.

Raztrgajte papir na majhne koščke

Ko ste uspešno ločili papir, lahko pričnete s trganjem na majhne koščke. Najbolje je, da ga natrgate v plastično banjico, kamor boste kasneje vlili vodo.

Trganje papirja na male koščke.

Potopite koščke papirja v toplo vodo

Natrgane koščke papirja potopite v toplo vodo in jih namakajte več ur, ali pa jih pustite namočene kar čez noč.

Natočite toplo vodo v banjico.

Zmeljite papir s kuhinjskim mešalnikom, da dobite gladko goščo

Napolnite kuhinjski mešalnik z eno ali dvema pestema natrganega papirja. Dodajte kozarec vode, zajete iz banjice, kjer se je namakal papir. Pazite na doziranje papirja, da ne bi slučajno pregreli motor mešalnika. Meljite toliko časa, da dobite gladko goščo. Zmleto goščo stresite v drugo banjico ali posodo.

Polnjenje kuhinjskega mešalnika.

Izdelajte kalup

Za izdelavo kalupa potrebujete okvir za sliko, bombažno tkanino ali mrežo proti komarjem, škarje in spenjač. Poskušajte uporabiti materiale, ki jih že imate doma, da se izognete dodatni potrošnji. Najpomembneje je, da uporabite prepustno tkanino ali mrežo. Sprva smo uporabili trikotno ruto za prvo pomoč, vendar se ni najbolje obnesla. Zamenjali smo jo z dvojnim slojem mreže proti komarjem. Improvizacija je vedno dobrodošla in dopušča možnosti za izboljšavo postopka.

Potrebni materiali in orodja za izdelavo kalupa.

Potopite kalup v banjico

Običajno se doma recikliran papir obarva sivo. Če imate doma akrilne barve, jih lahko dodate tekoči gošči in jo dobro premešate, da se enakomerno obarva. V našem primeru smo uporabili modro barvo. Kalup potopite v banjico, da se gošča usede v okvir. Potegnite okvir iz vode in pustite, da voda počasi odteče. Ne pozabite uporabiti zaščitnih rokavic za zaščito kože in nohtov.

Odtekanje vode iz kalupa.

Obrnite kalup na glavo in popivnajte odvečno vodo

Poiščite staro brisačo in kuhinjsko krpo. Prekucnite kalup na brisačo in kuhinjsko krpo tako, da boste dobili ven lepo poravnano goščo. Preko gošče položite dodatno brisačo, s katero boste popivnali odvečno vodo. Nato položite čez suho brisačo in na rahlo polikajte z likalnikom.

Ožemanje doma narejenega papirja.

Sušenje doma narejenega papirja

Za sušenje papirja boste potrebovali približno en do dva dneva. Odvisno od njegove debeline. Če želite tanjši papir, potem dodajte več vode v kalup z goščo. Debelejši papir se težje prepogiba in tudi hitreje razpoka na pregibih.

Sušenje doma narejenega papirja.

Izdelajte unikatno voščilnico

Domača izdelava papirja je sicer nekoliko zamudna, je tudi manjša packarija. Kljub temu je to odličen učni proces, kjer se otroci seznanijo s postopkom nastajanja in recikliranja papirja. Dovolite jim, da okrasijo svoje voščilnice in jih naredijo unikatne in neprecenljive.

Neprecenljive doma izdelane voščilnice.

Skrbno ravnajte z odpadki, prihodnjič pa vam razkrijemo, kako reciklirati stare kavbojke.

Spremljajte nas na Facebook in Instagram profilu.

Veselo reciklirajte!

Avtor/foto: Kids4square.com

 

Tagi