Odpadke zbiram in recikliram: Darilna škatlica

Počitnice so tu in z njimi tudi dopusti. Letošnji bodo še posebej zanimivi, saj jih bomo, kot kaže, planirali sproti. Negotovost ostaja. So pa zato toliko bolj gotovi rojstni dnevi in obletnice, ki prihajajo v poletnih mesecih.

Če boste preživljali dopust v kampih ali apartmajih, ne pozabite na obvezno ustvarjalno opremo kot so škarjice, OLFA nož, univerzalno lepilo in lepilni trak. Z odpadki ne bo težav, če ne drugega, se nam bo nabralo kar nekaj plastenk. Za več namigov lahko pokukate tudi na naš Facebook profil.

Kaj boste potrebovali za izdelavo darilne škatlice?

Izpraznite plastenko svoje najljubše pijače. Priporočamo velikost 1 l. Razglejte se po prostoru in najdite pisan papir ali karton, ki je lahko tudi odpadna embalaža. V nasprotnem primeru je lahko to tudi darilni papir za zavijanje ali enobarven papir. Potrebovali boste nekaj orodja, škarjice, OLFA nož ter lepilni trak in lepilo. Če imate na voljo še trak za zavijanje, se lahko poigrate še z njim.

Potreben material za izdelavo darilne škatlice.

Zrežite plastenko

Enostavneje je, če ima plastenka ravno obliko. Najprej ji odrežete z OLFA nožem dno in nato še zgornji del. Izrezano linijo lahko poravnate s škarjami.

Priprava osnovnega dela darilne škatlice.

Izdelajte dno darilne škatlice

Za izdelavo dna boste potrebovali debelejši dekorativni papir ali karton. Če niste zadovoljni z vzorcem ali motivom kartona, ga lahko prelepite z lepšim papirjem. Na hrbtno stran kartona obrišite krog plastenke in ga izrežite.

Izdelava dna darilne škatlice.

Izrezan krog postavite na dno plastenke in ga zalepite z lepilnim trakom vse naokrog. Polovica lepilnega traka naj bo na plastenki, drugo polovico pa zarežite na trakove, ki jih enega po enega zalepite preko izrezanega kroga oziroma dekorativnega papirja.

Pritrditev dna darilne škatlice.

Izdelava pokrova darilne škatlice

Uporabite enobarvni papir formata A4. Izrežite 4 cm dolg trak in ga prepognite na pol. Polovici zlepite skupaj, da boste pridobili na debelini traku.

Izdelava roba pokrova darilne škatlice.

Izdelan trak ovijte okrog plastenke, ga odrežite, kjer se konca spojita in ju zalepite z lepilnim trakom. Ko je trak nameščen na plastenki, jo ponovno obrišite, da boste dobili vrhnji del pokrova darilne škatlice. Ponovite postopek lepljenja traku (roba pokrova) in pokrova z lepilnim trakom. Polovica lepilnega traka naj bo na robu pokrova, drugo polovico pa razrežite na manjše trakce, ki jih enega po enega lepite na pokrov.

Izdelava pokrova darilne škatlice.

Dekoracija darilne škatlice

Uporabite svojo domišljijo in predvsem materiale iz okolice. To so lahko školjke, drobni kamenčki, vrv, blago, gumbi… V našem primeru smo uporabili trak, ki ima enak vzorec kot dno in pokrov darilne škatlice. Tudi ta lep vzorčasti karton je reciklaža Palomine škatlice z robčki.

Dekoracija darilne škatlice.

Če imate na voljo darilni trak, ga lahko zalepite na spodnji del plastenke preko okrasnega traku in pa tudi na rob pokrova.

Uporaba darilnega traku za dekoracijo darilne škatlice.

Darilna škatlica je pripravljena, sedaj jo samo še napolnite s sladkim presenečenjem, doma narejeno zapestnico ali uhančki, morda z nekaj evrčki in vaše darilo je pripravljeno.

Napolnite darilno škatlico.

Presenečenje!

Če imate možnost, vključite otroke v izdelavo darilne škatlice in voščilnice. Videli boste, kako bodo navdušeni, ko si bodo pripisovali zasluge za opravljeno delo. Pustite jih, da razvijajo svojo kreativnost in da dobijo občutek o vrednosti ročnega dela.

Skrbno ravnajte z odpadki, prihodnjič pa vam razkrijemo, kako izdelati fancy denarnico.

Veselo reciklirajte!

Avtor:  Kids4square.com; Foto: Kids4square.com

 

Tagi