Očistimo Slovenijo 2018

Društvo Ekologi brez meja pripravlja že tretjo izvedbo okoljevarstvene akcije Očistimo Slovenijo, ki bo potekala 15. septembra 2018, pod geslom ŠE ZADNJIČ! Tokrat v okviru največjega okoljskega projekta v zgodovini človeštva, World Cleanup Day 2018, ki bo na isti dan potekal v 150 državah! Okoljski izzivi potrebujejo našo takojšnjo pozornost in zdaj je zadnji čas, da jih naslovimo.

Ekologi brez meja so prebivalce Slovenije v skupni čistilni akciji Očistimo Slovenijo združili že leta 2010 in 2012, o uspešnosti akcij pa priča rekordna udeležba, ki je prekosila vse ostale sodelujoče države. Tokrat si želijo še višje. Letos bodo še zadnjič združili vse skupnostne akcije v dobrobit našega okolja, nato pa poskrbeli, da Slovenija ostane čista za vedno. Še zadnjič zato, ker je potrebno vse moči usmeriti v preprečevanje nastajanja odpadkov in posledično tudi smetenja. Čisto Slovenijo za vedno bodo dosegli z dvigom zavedanja o pomenu zmanjševanja, ponovne uporabe in ločenega zbiranja odpadkov. Zato namen letošnje akcije ni le čiščenje, temveč bo še večji poudarek namenjen dvigu ozaveščenosti.

Stremijo k temu, da bodo aktivnosti pred in po 15. septembru imele dolgoročen pozitiven učinek na okolje, družbo in gospodarstvo. Spodbuditi želijo aktivno sodelovanje občanov pri organizaciji aktivnosti v vseh slovenskih občinah. V okviru letošnje akcije bo izveden tudi pregled vseh slovenskih občin s pokritostjo divjih odlagališč in posodobitev registra divjih odlagališč. 15. septembra, na dan čistilne akcije, pa bodo s skupnimi močmi očistili območja razpršenih odpadkov in divja odlagališča ter izvajali druge okoljske in družbene aktivnosti.

Kako lahko sodeluješ?

  • Prostovoljci 150 držav: združimo moči in vsi čistimo na isti dan.
  • Letos čistimo s pomembno ambicijo: naj Slovenija ostane čista za vedno!

Cilji akcije:

  • Na dan akcije očistiti čim več divjih odlagališč in Sloveniji omogočiti, da ponovno »zadiha«!
  • Na vseh ravneh (nacionalno in regionalno) poskrbeti za ozaveščanje o trajnostnem življenju ter še posebej preventivi smetenja.
  • Aktivno ozaveščati o štirih ključnih področjih delovanja društva: zero waste filozofiji, pomenu ponovne uporabe izdelkov in njihovih surovin, preprečevanju smetenja ter zmanjševanju količin zavržene hrane.
  • Navdušiti vse Slovence, da poslanstvo skrbnega ravnanja do okolja ter odnosa do njega prenašajo med svoje družine, prijatelje, znance, poslovna partnerje itd. ter s svojim zgledom navdihujejo vse generacije, ki jim sledijo!

Preveri njihovo spletno stran in jih pocukaj za rokav. Skupaj zmoremo več!

Miha Ulčar; Foto: Ekologi brez meja

Tagi