Očistimo Domžale 2019

V soboto, 6. aprila 2019 bo organizirana prostovoljska okoljska čistilna akcija Očistimo Domžale 2019. Počistili bomo ceste, ulice, sprehajalne poti, parke, divja odlagališča, brežine rek in potokov v občini Domžale. V čistilno akcijo se vsako leto aktivno vključijo krajevne skupnosti in nekatera društva, ki določijo zbirna mesta za začetek akcije v svojih krajih, ter poskrbijo, da udeleženci prejmejo osnovne pripomočke in oblikujejo delovne skupine. 

Javno komunalno podjetje Prodnik bo v sodelovanju z Občino Domžale priskrbelo vrečke za smeti, rokavice in zabojnike. Prav tako bodo po akciji poskrbeli za odvoz in reciklažo zbranih odpadkov. S tovrstnimi čistilnimi akcijami prispevamo le delček k bolj čistemu okolju, zato naša skrb za okolje ne sme biti omejena zgolj na en dan v letu. Za čisto okolje bi si morali prizadevati prav vsak dan.

“Čistilne akcije se je v lanskem letu udeležilo 1.525 občank in občanov, ki  so storili nekaj dobrega za svojo okolico v kateri živijo. Skupaj bomo ponovno dokazali, da nam je mar za naše okolje in delili pomembno sporočilo o pomenu ohranjanja čistega okolja. Skupaj bomo lažje očistili Domžale,” so v povabilu k letošnji čistilni akciji zapisali na Občini Domžale.

Za vse, ki se bomo lotili čiščenja v naravi, na igriščih, poteh, okrog svojega doma, sami, ali pa se bomo udeležili organizirane čistilne akcije, je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) pripravil nekaj priporočil. Priporočila so pripravili v sodelovanju s Kliničnim inštitutom za medicino dela, prometa in športa (KIMDPŠ) Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. V priporočilih najdete tudi povezavo na spletno stran KIMDPŠ na kratek informativen film, ki zelo nazorno prikaže pravilno uporabo osebne varovalne opreme pri delu z azbestnimi odpadki.

V Sloveniji iz delovnega in življenjskega okolja še nismo odstranili vseh izdelkov iz azbesta zato azbestne odpadke ob pomladanskih čistilnih akcijah pogosto najdemo neustrezno odložene oz. odvržene v naravi.

Priporočila za prebivalce o ravnanju z azbestnimi odpadki ob čistilnih akcijah so dosegljiva na naslednji povezavi.

Priporočamo ogled izobraževalnega video filma, ki vključuje nazoren prikaz uporabe osebne varovalne opreme:

Miha Ulčar; Foto: Občina Domžale; Video: NIJZ

 

Tagi