Zimski urnik odvoza biološko razgradljivih odpadkov

Uporabnike z območja občine Domžale obveščamo, da s 16. novembrom začne veljati zimski urnik odvoza odpadkov, kar pomeni, da bo odvoz biološko razgradljivih odpadkov potekal vsakih 14 dni. Natančen razpored zimskega odvoza bioloških odpadkov v občini Domžale si lahko ogledate TUKAJ. Zimski urnik v občini Domžale velja do 15. februarja 2016, ko bodo rjave posode ponovno izpraznjene tedensko.

Že od začetka novembra se zimski urnik odvoza biološko razgradljivih odpadkov izvaja v občinah Mengeš, Trzin, Moravče in Lukovica. Urniki so dostopni na spletni strani Javnega komunalnega podjetja Prodnik.

Pomembno je, da bioloških odpadkov ne odlagamo v plastični vrečki, saj to ovira ali celo onemogoča nadaljnje ravnanje s tovrstnimi odpadki. Zelo priporočljiva je uporaba biološko razgradljivih vrečk. 

Česa ne smemo odlagati v rjavi zabojnik?
V zabojnik za biološke odpadke ne smemo odlagati vlažilnih robčkov, plenic, olj in maščob, cigaretnih ogorkov … 

Rjavi zabojnik in/ali hišni kompostnik?
Na območjih, kjer ni predvidenih rjavih posod za zbiranje biološko razgradljivih odpadkov, je potrebno le-te zbirati v kompostniku. Enako velja tudi za tiste uporabnike, ki se odločijo, da ne želijo imeti rjavega zabojnika. Kompostnik, ki mora ustrezati vsem določbam Uredbe in Pravilnika o zbiranju in odvozu komunalnih odpadkov, praviloma postavimo v senci ali polsenci, in sicer na vrtu ali v njegovi neposredni bližini. Biti mora v stiku z zemljo, stranice, ki ga obdajajo pa morajo dopuščati zraku, da kroži v notranjosti kompostnika. V kolikor se na kompostnik odlagajo tudi biološko razgradljivi kuhinjski odpadki, mora imeti le-ta pokrov. V primeru možnosti rjavega zabojnika in kompostnika svetujemo, da odpadke kot so meso, kosti in drugi prehrambni izdelki odlagate v zabojnik in se s tem izognete nevšečnostim kot so živalski obiskovalci kompostnega kupa ali neprijeten vonj.

Podrobne informacije o urnikih odvoza in pravilnem ločevanju odpadkov so dostopne na spletni strani www.jkp-prodnik.si in preko elektronske pošte na info@jkp-prodnik.si

Tagi