Zapustil nas je naš občan, legendarni harmonikar Tine Stare

Danes zjutraj nas je razžalostila novica, da je v 58. letu starosti preminul Tine Stare, harmonikar, pisec glasbenih besedil, skladatelj glasbe in vodja svojeimenskega ansambla, ki je v glasbeno zakladnico prispeval lepo število viž. Večinoma je ustvarjal za svoj ansambel, napisal je številne skladbe, najbolj znane pa so: Triglav nas vabi, Grenki spomini, Leta bežijo, Srčni nemir, Preljuba deklica…

Tine Stare se je rodil 21. 1. 1954 v Ljubljani, mladost je preživel v Krtini, do smrti pa je živel na Viru pri Domžalah. Bil je harmonikaš, vodja ansambla in avtor večine besedil za svoje skladbe. Končal je nižjo glasbeno šolo (klarinet).

Kot je sam rad povedal, se je naučil igrati pri stricu Tinetu Capudru, vaškemu muzikantu. Po svoje ga je poskušal posnemati, saj tudi tudi za njega, ko je vzel v roke harmoniko, ni bila pomembna ne ura ne kaj drugega.

Tine Stare je zložil več kot 30 skladb. Melodije so navadno nastale skupaj z besedilom, saj si je besedilo pel ob igranju harmonike. Komponiral je ponavadi takrat, kadar je imel čas ali ko je prišel navdih. Večinoma je ustvarjal za svoj ansambel, nekaj besedil pa je odstopil tudi drugim, na primer Gamsom.

Pogosto je igral solistično. Skupaj s harmonikarjem Erichom Haberzom, po rodu avstrijskim Korošcem, je več let nastopal v Avstriji. Bil je tudi član Glasbene skupine policijskega veteranskega društva Sever.

 

Vir: Ivan Sivec: VSI NAJBOLJŠI MUZIKANT – drugi del

Avtor: Miha Ulčar
Tagi