Z vlakom na Ptuj

Društvo Lipa Domžale vabi na izlet z vlakom na Ptuj. Izlet bo v ponedeljek,  21. junija 2021 ob 6.53 iz Kamnika in ob 7.12 iz Domžal, vrnitev do 20.00. ure.

Naše najslikovitejše celinsko mesto, Ptuj, je bilo zaradi  svoje strateške lege večkrat vpleteno  v zgodovinske dogodke evropskega pomena  in ga  tudi obdarilo  z najbogatejšo dediščino preteklosti pri nas. Ne verajmete? Pojdite z nami, da se prepričate o tem.

Svoje prvo poglavje začenja v davnini mlajše kamene dobe. Ustalil se je na križišču cest, ki so povezovale Panonsko nižino  z Benetkami ter drugimi sončnimi obmorskimi mesti današnje Italije ter v drugi smeri,  alpske doline z deželami Balkana.

Vljudno vas vabimo, da se  nam pridružite na izletu z vlakom na Ptuj in ga spoznate pod vodstvom turističnega vodnika TIC Ptuj.

Program: 

Dobimo se na železniški postaji  Domžale, 10 min. pred odhodom vlaka.  Lahko pa vstopite na  kateri koli postaji v bližini svojega doma in se dobimo v Ljubljani.

Vedno bomo vsi skrbeli, da bomo na postaji  vsaj 5 ali 10 minut pred odhodom vlaka,  saj veste, da vlak ne bo čakal  nikogar od nas.

Vozni red:                 

Postaja Odhod Postaja Prihod
Kamnik 6.53 Ljubljana 7.38
Domžale 7.12
Ljubljana 8.00 Pragersko 9.39
Pragersko 9.43 Ptuj 9.55

Vrnitev:

Postaja Odhod Postaja Prihod
Ptuj 16.04 Pragersko 16.23
Pragersko 16.35 Zidani most 17.46
Zidani most 18.01 Ljubljana 19.07
Ljubljana 19.15 DomžaleKamnik 19.3919.50
 1. Ob prihodu na Ptuj si bomo najprej v lastni režiji, v Bifeju Jagoda,  privoščili dopoldansko kavo in osvežitev ter  počakali na Turističnega vodnika za mesto Ptuj.
 2. Ob 10.45 nas bo Turistični vodnik popeljal po starem delu Ptuja .  V eni uri in pol nam bo  predstavil znamenitosti in zgodovinske pomnike:  Ptujski grad,  Orfejev spomenik, Minoritski samostan, Dominikanski samostan, Mestni stolp, Mestno hišo, Miheličevo galerijo, Kurentovo sobo ter Cerkev sv. Jurija. Seznanili se bomo tudi s I. in III. Mitrejem, ki pa se nahaja zunaj mesta.
 3. Po organiziranem ogledu si bomo  ob 12.30  skupaj privoščili topli obrok v  domači, prenovljeni Gostilni Rozika ter se odpočili.
 4. Sledil bo čas še za prosto, individualno pohajkovanje, raziskovanje po mestu, ali pa po želji  le uživanje ob popoldanski kavi v družbi znancev in prijateljev vse do dogovorjenega časa, ko se bomo spet zbrali in  se napotili do železniške postaje, kjer bomo  morali biti že ob 15.55.
 5. Pot domov bo s 3 x prestopanjem do doma  dinamična, da bomo komaj uspeli  povzeti vtise in se dogovoriti za naslednjo destinacijo izleta.

Piporočila: 

Vzemite s seboj:

 • glede na corona situacijo, zaščitno masko, morda tudi razkužilo,
 • primerno se oblecite (čebulni sistem – hladno, toplo, šal, pokrivalo, krema za sončenje),
 • primerno se obujte  za hojo po asfaltu,

Ne pozabite na:

 • na Kartico – brezplačno vozovnico za medkrajevni  promet v Sloveniji,
 • Potrdilo o cepljenju (za  vstop v notranje prostore restavracije je dokazilo)
 • plastenko vode, malico, prigrizke, sadje…, tablete ozir. druga svoja zdravila,
 • denar za svoje potrebe in
 • za vsak slučaj še zložljiv dežnik,

Cena enodnevnega  izleta:  

Za člane društva Lipa 25,00 EUR, za nečlane 30,00 EUR,

V ceno so vključeni:

 • administrativni in organizacijski stroški,
 • stroški turističnega vodenja in topli obrok na Ptuju.

Na  poslovnem vlaku ICS  se ob predložitvi brezplačne upokojenske vozovnice doplača (cc 2,5 EUR ).

Sicer pa veliko dobre volje, strpnosti  in tolerantnosti  prinesite s seboj in jo ohranjajte ves dan.

Opozorilo:

Vsak udeleženec  je na poti  odgovoren sam,  zase! Potujemo v »lastni režiji«. Gremo v vsakem vremenu.

Prijave:

Prijave se ob vplačilu cene izleta zbirajo v pisarni Društva Lipa, v času uradnih ur do zapolnitve največ 30 mest, oziroma do četrtka, 17. junija.

Vljudno vabljeni k prijavi.

Avtor: Anica Justinek

 

Tagi