»Vir veselja in povezanosti«

Pridružite se akciji in izrazite solidarnost in sočutje z vsemi, ki trpijo zaradi alkohola.

Že devetindvajsetič v slovenski prostor pobudniki pošiljajo akcijo ”40 dni brez alkohola”, ki je zasnovana kot izkaz solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi nasilja, nesreč in bolezni, ki so posledica pitja alkohola. Ne glede na to, ali imate težave z alkoholom ali ne, ste lepo vabljeni, da se pridružite akciji, ki traja od 14. februarja do 30. marca 2024.

Alkohol je najbolj razširjena droga v Sloveniji, kljub temu da poznamo nepregledno število škodljivih in nepopravljivih posledic, še vedno prevladuje strpen odnos do pitja alkohola in opijanja. Posebej je zaskrbljujoče to, da se vedno več otrok in mladostnikov z alkoholom sreča že pred 13. letom, večina z dovoljenjem staršev. Pitje pri mladih povzroča škodo v telesnem razvoju in povečuje verjetnost za odvisnost v odraslosti.

Sodelovanje v akciji je priložnost, ko lahko samemu sebi in svojim bližnjim dokažemo, da je življenje brez alkohola lepše, bolj pristno, toplejše in bolj osrečujoče. Lahko pa je to tudi točka preverjanja, ko ugotovimo, da se ni tako enostavno odpovedati in da bi za vztrajanje potrebovali pomoč. Je priročen izgovor, ker v tem času ‘ni dovoljeno piti’ in prijatelji ne pritiskajo, ‘dajmo enega’.

Akcija poteka od srede, 14. februarja do sobote, 30. aprila 2024.

Vabljeni, da se pridružite že 19. preventivni akciji 40 dni brez alkohola. Z akcijo organizatorji opozarjajo, da prekomerno uživanje alkohola v Sloveniji povzroča veliko stisk zaradi skrhanih odnosov, nasilja, prometnih nesreč in bolezni.

Letos je geslo akcije ”Vir veselja in povezanosti” s katerim organizatorji poudarjajo pomen številnih talentov in darov, ki jih ima vsak izmed nas in so vir našega veselja. Preko njih se povezujemo in preko njih spoznamo nove ljudi.

Letošnja ambasadorka preventivne akcije ”40 dni brez alkohola” je slovenska pevka Monika Avsenik.

Organizatorji akcije so: Slovenska karitas v soorganizaciji z Javno agencijo RS za varnost prometa, Med.Over.Net in NIJZ ter podporniki akcije: Ministrstvo za zdravje, Zavod Varna pot, Katedra za družinsko medicino Medicinske fakultete v Ljubljani (projekt Sporočilo v steklenici), Društvo Žarek upanja, Zavod Vse bo v redu, Zveza klubov zdravljenih alkoholikov, Društvo abstinent, Društvo UP, Društvo Nacoa, Združenje FORTOX in Strojni krožki Slovenije, že devetnajsto leto spodbuja k solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi nasilja, nesreč in bolezni.

Skupinska fotografija z današnje novinarske konference.

Več informacij o preventivni akciji 40 dni brez alkohola najdete na tej povezavi.

Karin Božič Zupančič; Foto: Slovenska Karitas

 

Tagi