Veselica v dolini tihi bo na Studencu

Dogodki letošnjega 14. kulturnega poletnega festivala na Studencu se vrstijo iz tedna v teden, vse bolj pa se približuje vrhunec tega kulturnega poletja. Že po tradiciji bodo igralci, pevci in glasbeniki s Studenca uprizorili domačo gledališko predstavo.

To bo letos veseloigra s petjem v dveh dejanjih Veselica v dolini tihi, ki jo bodo krstno uprizorili v petek, 18. julija 2014, ob 21. uri. Napisal jo je Roman Končar, režira pa jo Lojze Stražar. Premieri bo sledilo šest ponovitev v juliju in še devet v avgustu, ko bo z zadnjo predstavo v soboto, 16. avgusta, padel zastor letošnjega 14. kulturnega poletnega festivala na Studencu.

Veseloigra Veselica v dolini tihi, v kateri bo nastopilo prek 80 igralcev in pevcev, bo sodobna odrska postavitev z veliko humorja, zlasti pa ubranega petja in domače glasbe. V njej se je avtor Roman Končar približal našim ljudem in navadam, govorica igralcev pa je iz teh krajev in iz današnjega časa. Komedija na svojstven način postavi v razmislek številne humorne, pa tudi resnejše zaplete, s katerimi se srečujemo v vsakdanjem življenju, kjer ne manjka težav.

Avtor se je takih zapletov lotil v letošnji predstavi, seveda na prikupen, šaljiv in všečen način. Nedvomno si ponovno lahko obetamo predstavo za sprostitev, še posebej pa bodo na svoj račun prišli ljubitelji ljudske in narodno-zabavne glasbe, za katere bo ogled predstave velik in
prijeten praznični užitek.

Igrali in peli bodo: Marjan Bunič, Jože Vunšek, Rajko Majdič, Brigita Hrovat, Jernej Gašperlin, Robert Vrčon, Pia Brodnik, Eva Černe, Jure Sešek, Urša Sešek, Metod Palčič, Špela Prenar, Roman Zorman, Nejc Lisjak, Stane Zemljarič (glas), Ajda Sokler (glas), Žan Gašperlin, Rok Maver, Klemen Torkar, Klemen Šiberl, Zdravka Prašnikar, Jože Prašnikar, Luka Sešek, Luka Ivartnik, Aleš Jelnikar, Ana Kovač, Miša Jerman, Anže Gregorič, Luka Oražem, Gašper Levačič, Uroš Ravnikar, Lucija Avsec, Lana Štrumbelj, Gaja Hribar, Ana Levačič, Marija Svetlin in mešani pevski zbor Šutna iz Kamnika, zborovodja Karel Leskovec.

»Čas, v katerem živimo, kar kliče po pozitivnih energijah in kulturnih užitkih, ki jih lahko najdemo v majhni vasici, skoraj v središču Slovenije, ob vznožju valovitih gozdičkov, ki človeka že sami po sebi pomirjajo,« pravi predsednik Kulturnega društva Miran Jarc Škocjan Lojze Stražar. »Tako se za kratek čas umaknemo pred vsakdanjimi političnimi spletkami in napetostmi.«

Lektor predstave Ludvik Kaluža pravi, da veseloigra govori o tem, kar nas teži. »In kaj je tisto, kar nas teži?« se sprašuje. »Najprej vsekakor individualizem in egoizem, ki s svojim 'nič me ne briga' omogočata razraščanje spletkarjenja in praznih obljub ter sleparij, metanje polen pod noge ustvarjalnim in razvoja željnim ljudem in oblastniške težnje, ki so vse bolj podložene s korupcijo v lastno korist in škodo skupnosti. Ta veseloigra je prizanesljiva, vendar razločna kritika omenjenih slabosti.«

Kaj pa nas razveseljuje? »Vsekakor ustvarjalna želja in zagon mladih, ki se poskušajo prebijati, ne glede na negativne okoliščine, prizadevanja malih podjetnikov za gospodarsko rast, pa spoznanje, da nas skupni problemi še lahko združijo v akcijo za ustvarjalne cilje, ki ne pomenijo le uspeha posameznika temveč skupnosti kot celote, pa vera, da so na tem svetu še ljudje, ki jih 'stvari, ki nas težijo', motijo in so jih pripravljeni premagovati s svojim trudom in svojo žrtvijo za skupno dobro,« odgovarja Kaluža.

Dodaja še: »Razveseljuje nas tudi podobna skupna volja in želja te naše združbe, ki ji na Studencu pod vodstvom ustvarjalnega režiserja in motorja kulturnega dogajanja, Lojzeta Stražarja, vsako leto uspe zgnesti prepričljivo in všečno množično gledališko predstavo, ki kot kulturni dogodek ne odmeva le doma, temveč privlači tudi širše občinstvo.«

Ker je dogajanje veseloigre postavljeno v vaško okolje, je govor nastopajočih oseb živ vsakdanji jezik tega okolja, v katerem predstava nastaja in v katerem se igralci počutijo doma.

Avtor: Primož Hieng; Foto: KD Miran Jarc
Komentarji uporabnikov
Tagi