Vabilo na predavanje Prometne nesreče in posledice

V imenu Policijske postaje Kamnik in Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu občine Kamnik vljudno vabljeni na predavanje z naslovom Prometne nesreče in posledice, ki ga organizira Policijska uprava Ljubljana in se bo odvijalo v četrtek, 21. aprila 2022, ob 17. uri v samostanu Mekinje.

Na Policijski upravi Ljubljana ob začetku letošnjega leta zaznavajo porast prometnih nesreč s hujšimi posledicami. Na območju policijske uprave so obravnavali že 8 prometnih nesreč, ki so se končale tragično in so udeleženci v nesrečah umrli, 362 udeležencev pa je bilo v nesrečah poškodovanih. Od tega 37 huje in 325 lažje, največ poškodovanih je bilo pešcev in kolesarjev. Najpogostejši vzroki za nesreče so še vedno neprilagojena hitrost, nepravilna stran vožnje, izsiljevanje prednosti v povezavi z ostalimi dejavniki. Na policiji si skupaj z drugimi deležniki na področju prometa želijo, da bi bilo takšnih nesreč čim manj. Želijo opozoriti slehernega udeleženca v prometu, da zgolj z odgovornim ravnanjem lahko preprečimo nastanek hujših posledic.

Policijska uprava Ljubljana pred začetkom motoristične sezone, v sodelovanju z Javno agencijo RS za varnost prometa (AVP) in občinami, organizira predavanja, ki so namenjena predvsem uporabnikom enoslednih motornih vozil, mladim voznikom in tudi ostalim udeležencem v prometu. Predavanje je namenjeno predvsem ozaveščanju o posledicah prometnih nesreč in posledično s tem krepitvi zavedanja, kako pomembno je naše ravnanje v prometu.

Predavanje je brezplačno, nanj pa se je treba prijaviti na elektronski naslov predavanja_nesrece@policija.si. Rok za prijavo na predavanja najkasneje do dneva pred posamičnim dogodkom na lokacijah navedenih v zgornjem vabilu (na na naslovni fotografiji).

O predavanju

Predavanje je namenjeno predvsem ozaveščanju o posledicah prometnih nesreč in posledično s tem krepitvi zavedanja, kako pomembno je naše ravnanje v prometu.

Utrinki predavanj:

Povezave:

Predavatelj, policist Tomaž Tomaževic, bo temo predstavil v interaktivnem predavanju, ki traja 45-60 minut. Sestavljeno je iz osebne izpovedbe zgodb o prometnih nesrečah, v katerih je bil posredno ali neposredno udeležen ali jih je obravnaval kot policist. S prikazom posnetkov s spleta ter drugih vsebin pokaže, kateri so vzroki in kakšne so lahko posledice prometnih nesreč. Celotno predavanje vzpodbuja slušatelje k razmišljanju o posledicah in je predstavljeno na poljuden način ter se vseskozi prepleta z izkušnjami iz prakse.

Predavanje je razdeljeno v več sklopov in obsega seznanitev s posledicami prometnih nesreč skozi oči policista, dejstva o prometnih nesrečah (statistika, vzroki nesreč, kazenske določbe, varnost vozil), prikaz dejavnikov nesreč s pomočjo videoposnetkov (hitrost, zaviranje, alkohol, varnostni pas .), prikaz konkretnih primerov hudih prometnih nesreč v povezavi z dejavniki ter diskusijo.

Miha Ulčar; Foto: Policija

 

Tagi