V Kavarni Florjan bodo v petek dogajanje popestrili prijatelji Dixielanda

V petek, 5. junija 2015, od 19.30 ure bo v Kavarni Florjan v Domžalah živahno. Ta večer bo na njihovem letnem vrtu v živo goste zabavala skupina Prijatelji Dixielanda, ki jo sestavljajo mladi amaterski godbeniki, kateri aktivno poustvarjajo svoje glasbene zamisli. Za ta večer pripravljajo koncert Dixielanda in Ragtima.

Zvrst glasbe, ki so si jo izbrali Prijatelji Dixielanda, je za naše kraje, kjer velika večina starih in mladih glasbenikov preigrava preproste vzorce narodno zabavnih viž, malo neobičajna. Prijatelji Dixielanda igrajo jazz glasbo, ki jo v tujini imenujejo Traditional Jazz, nekateri pa Dixieland.

V Kavarni Florjan so nastopili že v začetku meseca marca, aprila pa jih je bilo možno poslušati na večnamenski ploščadi pri domžalski tržnici na enem izmed dogodkov Dobrodošli v Domžalah. Seveda tudi mi nismo nikjer manjkali. Po odzivih obiskovalcev, lahko mirno zapišemo, da je bila tovrstna glasba prava popestritev, saj jo ne slišiš vsak dan. Zagotovo pa je pomembna tudi energija in zagnanost glasbenikov, ki znajo in zmorejo poslušalca popeljati v drug svet, v svet dixielanda.

Glasba poimenovana Dixieland izvira iz začetka prejšnjega stoletja v New Orleansu, pozneje pa se je razširila še na sever ZDA in v Evropo. Sprva so jo igrale samo črnske kapele. Temeljila je na koračnicah ob paradah in pogrebih, vsebovala je spiritualne himne, ki so jih prepevali v cerkvah, povzemala vzorce potujočih glasbenikov ter združevala elemente afriških in evropskih izročil.

In kaj boste lahko v petek slišali na letnem vrtu Kavarne Florjan? Od klasičnih neworleasnkih koračnic, priredb ameriških ljudskih pesmi, instrumentalne izvedbe bluesa, gospel glasbe, šansone ter vse do prednic današnjih popevk.

Skupino Prijatelji Dixielanda sestavljajo: Anja Zajc (trobenta), Eva Mavsar (bas kitara), Nina Merkoci (alt in sopran saksofon), Andraž Gnidovec (pozavna), Gašper Bernot (bobni), Mihael Japelj (kitara), Luka Ropret (banjo), Matic Gregorka (klarinet, alt saksofon in vodja skupine).

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Arhiv Domžalca
Komentarji uporabnikov
Tagi