V Kamnik po velikonočno nagrado: Lov na pirhe

Iskanje velikonočnih košaric za male in velike v Kamniku

Na kamniškem Glavnem trgu in njegovi okolici bo na velikonočno soboto, 19. aprila 2014, od 9. do 14. ure potekalo iskanje velikonočnih košaric s pirhi. Dogajanje na zabavni prireditvi za vso družino, ki jo organizira Združenje pridelovalcev jedilnih jajc Izpod Kamniških Planin – GIZ v sodelovanju s TIC Kamnik, bodo popestrile tudi kreativne delavnice za najmlajše, domača glasba ter pokušina jajčnih dobrot izpod kamniških planin.

Recepti za slednje ter namigi o lokacijah skritih košaric so na voljo na spletni strani http://www.izpod-kamniskih-planin.si/, na dogodku pa bodo k skritim košaricam vodile tudi stopinje velikonočnega zajčka. Združenje pridelovalcev jedilnih jajc Izpod Kamniških Planin – GIZ bo z nagradami razveselilo vse najditelje velikonočnih košaric, ki jih bodo ti prinesli v prostore TIC Kamnik, kjer bodo obiskovalcem na voljo tudi vse dodatne informacije.

Kot je povedal dr. Blaž Udovič, zakoniti zastopnik GIZ, so želeli s prireditvijo poudariti sodelovanje z lokalno skupnostjo in bogato tradicijo tako velikonočnih običajev kot prireje jajc pod kamniškimi planinami. Tako so pirhe za košarice izdelale spretne ročice malčkov iz kamniških vrtcev, ki so od Združenja proizvajalcev jedilnih jajc Izpod Kamniških Planin – GIZ prejeli velikonočno donacijo kar tisoč jedilnih jajc. Otroci so jih spremenili v pirhe in z njimi razveselili tudi svoje družine, najlepše izmed pirhov po izboru samih vrtcev pa bodo domov odnesli srečni najditelji košaric. Slednje so ustvarili varovanci kranjskega Centra Korak za osebe s pridobljeno možgansko poškodbo.

"Za Združenje pridelovalcev jedilnih jajc Izpod Kamniških Planin – GIZ, ki združuje pet kmetijskih gospodarstev in Jato Emona, sta sodelovanje in tradicija pomembni vrednoti. Brez odličnega sodelovanja med člani združenja ne bi mogli dosegati tako visoke kakovosti naših jajc, ki jo potrjuje tudi zaščitena geografska označba. Iz dolge tradicije prireje kakovostnih jedilnih jajc, s katerimi so kamniške jajčarice že pred dvesto leti oskrbovale tudi Ljubljano, pa črpamo znanje in izkušnje, na podlagi katerih s skupimi močmi gradimo nove, uspešne zgodbe", je ob tej priložnosti povedal dr. Blaž Udovič.

Da je lov za velikonočnimi košaricami dogodek, ki v Kamniku obuja staro tradicijo, so s podporo prireditvi izkazali tudi v Zavodu za turizem in šport v občini Kamnik. "Tradicija velikonočnih običajev na Slovenskem je izredno bogata, lov na pirhe pa je tako za otroke kot za odrasle zagotovo eden najzabavnejših", je dejala Urška Kolar, direktorica Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik ter pozdravila povezovanje lokalnih podjetij z drugimi lokalnimi organizacijami na takšen način, ki hkrati zabava in ozavešča.

Nedvomno so se z izdelavo pirhov nadvse zabavali otroci iz kamniških vrtcev, ki pa so s to izkušnjo dobili tudi nekaj več: "Za sodelovanje v projektu smo se odločili, ker bi radi starše, zaposlene in otroke spodbujali k ohranjanju tradicije in vključevanju v lokalno okolje. Pozdravljamo pobudo Združenja proizvajalcev jedilnih jajc Izpod Kamniških Planin-GIZ, saj si želimo, da bi ohranjanje tradicije otrokom postalo vrednota, da bi vedeli od kod so, kdo so njihovi predniki, kje živijo, da bi spoznali domači kraj in običaje v njem", je pomen takšnih pobud poudarila Brigita Urbanija, pomočnica ravnateljice Vrtca Antona Medveda Kamnik.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: TIC Kamnik
Komentarji uporabnikov
Tagi