V Ihanu se bodo kmalu potegovali za naziv Žar mojster 2013

Sezona piknikov je že na vrhuncu in skoraj na vsakem vrtu lahko opazimo kuharske mojstre, ki na domačem žaru tekmujejo v pripravi slastnih jedi. Vedno pa ima, prav vsak izmed njih, kak adut v svojem rokavu. Neko čarobno sestavino, ki jed naredi posebno in edinstveno. Za odkrivanje novih idej, skrivnih sestavin in kreativnih jedilnikov vas vabimo na letošnje že 11. Državno tekmovanje v peki na žaru, Žar mojster 2013, kjer se bo iskrilo in cvrčalo.

Tekmovanje Žar mojster 2013 – sobota 13. junij 2013, s pričetkom ob 13. uri, pred gasilskim domom v Ihanu
Skladno s pravili, bo tekmovanje potekalo pod budnim očesom ocenjevalne komisije, katere člani prihajajo iz vrst Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije. Pravila tekmovanja so jasna in natančna. Držati se jih morajo tako tekmovalci kot tudi pet članska komisija. Tekmovalci se bodo kosali v profesionalni in amaterski kategoriji. Vsi pa bodo morali v 80 minutah iz svinjskega mesa Anton – Meso Kamnik in začimb KOTANYI, na slasten in izviren način pripraviti jed z žara, ki bo prepričala komisijo, da si prav oni zaslužijo lovoriko Žar mojster 2013. Vse mojstrovine bodo ocenjene in nagrajene z bogatimi nagradami. 500 EUR za prvo mesto, prašič pitanec za drugo in odojek za tretje mesto v profesionalni kategoriji. Prašič pitanec za prvo mesto, odojek za drugo in darilni paket Anton mesnih izdelkov za tretje mesto pa v amaterski kategoriji. Več informacij o tekmovanju Žar mojster 2013, si lahko ogledate na spletni strani; www.pgdihan.si in na www.kuharjislovenije.si.

Pravilno rezanje mesa je ključnega pomena za sočen zrezek. Ključno je tudi začinjanje in peka na pravi temperaturi pravo dolžino časa.

ŽAR MOJSTER vedno:
– peče na dobro segretem žaru,
– pripravi marinirano meso (svinjski vrat, rebra, kare,…)
– pred pečenjem meso obvezno obriše s papirjem
– meso soli pred koncem pečenja, da ostane mehko
– in uporablja izdelke

Tradicionalne Ihanske veselice
Poleg tekmovanja v peki na žaru za naziv Žar mojster Ihan 2013, bodo potekale tudi tradicionalne ihanske veselice. Ihanski gasilci bodo za vas pripravili sveže pečene odojke in druge mesne dobrote ter poskrbeli za pestro izbiro osvežilnih pijač. Vse prireditve se bodo odvijale na prireditvenem prostoru ob gasilskem domu, ob vsakem vremenu. Generalni pokrovitelj prireditev so Farme Ihan.

V petek, 12. julija 2013, ob 20. uri bo potekala velika vrtna veselica s TANJO ŽAGAR in gostoma večera KORADO&BOŠKO. Kot smo že omenili, bo v soboto 13. julija 2013 ob 13. uri, pričetek tekmovanja v peki na žaru za naziv »ŽAR MOJSTER IHAN 2013«, v kategoriji amater in profi. Ob 19. uri se bo pričel koncert ORKESTRA HARMONIK PUSTOTNIK, od 20.30 ure dalje pa bo za zabavo skrbel ansambel TONIJA VERDERBERJA. Program bo povezoval BORIS KOPITAR.

Ihanski gasilci vas vabijo, da obiščete kakšno njihovo prireditev in da se jim na tekmovanju Žar mojster 2013 pridružite kot tekmovalec ali pa samo kot opazovalec, da skupaj rečete kakšno in izmenjate kuharske recepte.

Prijavnica Žar mojster 2013

Pravilnik tekmovanja v peki žara

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Kotany Slovenija, Društvo kuharjev in slaščičarjev Slovenije
Komentarji uporabnikov
Tagi