Umrl je legendarni Franc Flere

Slovenska narodno-zabavna glasba je v soboto, 9. septembra 2017, izgubila priljubljenega glasbenika Franca Flereta, ustanovitelja Ansambla Franca Flereta in avtorja številnih uspešnic. Franc Flere, ki je zadnja leta preživel v domu upokojencev v Šmarjeti, je umrl v starosti 72 let.

Franc Flere, ki se je rodil 3. julija 1945 v Krtini pri Domžalah, je bil pravi virtuoz na svoji frajtonarici, napisal je številne viže, ki jim Slovenci radi prisluhnemo. V Wikipediji poročajo, da je Flere harmoniko začel igrati že kot otrok, še pred tem pa se je rad igral, da jo že ima, saj je večkrat vzel kakšno škatlo od čevljev, si jo pripasal na rame in ob tem pel. Preden je šel k vojakom, se je prijavil na oddajo Pokaži, kaj znaš, vendar so ga zavrnili, saj je igral takrat še zelo nepriljubljeno diatonično harmoniko. Po vrnitvi domov je leta 1963 ponovno poskusil, tokrat zelo uspešno – ne samo, da je bil sprejet, v oddaji je celo zmagal.

Pot na Radio Ljubljana sta mu odprla Vilko Ovsenik in Boris Kovačič, ki sta v njem prepoznala izjemen čut za glasbo. Leta 1965 je ustanovil svoj ansambel Franca Flereta. Prvo ploščo so posneli leta 1969, ko sta v triu z njim igrala kitarist Janez Omahna in basist Ciril Jerman. Pozneje se je zasedba večkrat spremenila. Zadnja glasbena leta je z ansamblom Franca Flereta sodelovala pevka Mateja, na koncu pa še Ana Marija.

Na spletni strani Veseljak.si so zapisali, da je prva besedila za Fleretov ansambel napisal Ivan Malavašič. Sodelovanje z Malavašičem je trajalo vse do trenutka, ko se je Flere spoznal z Ivanom Sivcem – slednji je ravno za Flereta napisal svoje 1. avtorsko besedilo.

Njegove najbolj poznane pesmi so Ljubezen mamina, Marjetka, Rdeči nageljni, Belo pismo, Kadar češnje zacveto in mnoge druge.

Pisatelj Ivan Sivec o Francu Fleretu napisal tri knjige in sicer Godec pred peklom (1989, ponatis 1994), Godec v vicah (2000) in Godec v nebesih (2010). Vse tri knjige opisujejo burno življenje Franca Flereta pod psevdonim Franc Kranjc.

Od Flereta sta se na facebooku poslovila Ivan Sivec in Veseljakinja Tanja Vidic Goršak. 

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Veseljak.si; Video: Youtube (Tristar3SLO)
Tagi