Tudi pobeljena Velika planina v znamenju pusta in Prešerna

Izročilo pusta je takšno, da naj bi odganjal zimo. Na Veliki planini pa težko pričakujejo sneg, ter pričetek zimskih radosti. Odločili so se, da ne bodo odganjali zime, vendar se bodo veselili in mastili z odličnimi krofi in dobrotami izpod rok tamkajšnjih kuharjev. To pomeni, da bo pustno vzdušje prisotno tudi na Veliki planini, zato vas ob tej priložnosti vabijo na čudovito z novim snegom olepšano planino. Pustne maske bodo bogato nagradili in jih v čim večjem številu vabijo v njihovo družbo. Ker se na Veliki planini trudijo, da v čim večjem številu ljudem približati njihovo planino in jim ponuditi priložnost za druženje in klepet ter navsezadnje za negovanje naše kulturne dediščine, materinega jezika in narodne zavesti, vas vabijo, da jih ob kulturnem prazniku prav tako obiščete.

Praznik pusta je na Slovenskem, kar dobro zakoreninjen. Veliko naselji po Sloveniji pripravljajo posebne pustne povorke, ki se jih udeležijo domačini in prikličejo mnoge druge obiskovalce. »Pustu čast in slava, saj veselje nam prinaša.« Kljub temu, da na Veliki planini ne bodo odganjali zime, tako kot pri nas v dolini, se bodo vseeno veselili in mastili z odličnimi pustnimi krofi in dobrotami izpod tamkajšnjih kuharjev, ki so vam, če jih boste za pustno soboto obiskali, pripravili prav poseben pustni meni. Kuhar Andraž Močnik na vprašanje: »Al’mate kej za pusta hrusta«, odgovarja: »Za pusta pa hrustljavih dobrot res ne bo ne manjkalo«.

Ker je pust čas rajanja, veselja, pustnih šem in norčij, vabijo maškare, da oživijo Veliko planino, zato so za vse odrasle maškare pripravili posebno ponudbo in sicer dve odrasli maškari prejmeta eno vozovnico za nihalko gratis. Ugodnost velja na pustno soboto, 6. februarja 2016, ter na pustni torek, 9. februarja 2016.

Ob obisku Velike planine se lahko podate v okrepčevalnico Zeleni rob, kjer bodo na vas čakale domače pripravljene enolončnice in odlični skutni štruklji. Ob odhodu v dolino pa vabljeni v Gostilno Pod žičnico, kjer so za vas pripravili novo pustno vikend ponudbo. Tokrat bo zadišalo po okusnih testeninah s piščancem in zelenjavo, ocvrtem piščancu v sezamovi skorjici s prilogo in po njihovem odličnem nadevanem zrezku imenovanem Velika planina.

Tudi Velika planina v znamenju Prešerna
Ob tem, za slovenski narod tako pomembnem prazniku ne moremo mimo, da si ne bi želeli doživljati kulturo skozi sebe. Kultura je sistem pomenov, skupen vsem pripadnikom neke družbe. S kulturo je torej prežeto naše življenje. Od našega zavedanja pa je odvisno, kako se prepoznamo v tem prazniku.

Direktor družbe Velika planina, d.o.o., Leon Keder ob tem dodaja: ”Zdi se nam lepo, da lahko tudi zaposleni v družbi Velika planina prispevamo en delček v mozaiku v počastitev največjega slovenskega kulturnega praznika, hkrati pa lahko obiskovalci Velike planine preživijo prijeten dan v še prijetnejšem okolju, trenutno belo obarvane planine”.

Da pa s planine ne odidete lačni, bodo poskrbeli tudi za razvajanje vaših želodčkov. V okrepčevalnici Zeleni rob na vrhu Velike planine, vam bodo pripravili okusne domače jedi na žlico, za posladek pa si boste lahko privoščili odlične domače skutne štruklje.

Vabljeni torej, na Veliko planino, da praznični dan preživite v naravi, s prijatelji ali sami in se nadihajte svežega zraka in napolnite z energijo za cel teden. Planina je lepa, rahlo pobeljena, ljudje, ki se radi odpravijo v gore pa so prijetni in vedno dobrovoljni. Že danes se odločite in preživite kulturni dan na Veliki planini.

In ne pozabite se na poti spomniti najbolj znanega verza našega pesnika Franceta Prešerna.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Velika planina d.o.o.
Komentarji uporabnikov
Tagi