Tudi letos bo na pokopališčih potekala dobrodelna akcija Manj svečk za manj grobov

Ob dnevu spomina na mrtve bo na pokopališčih v Domžalah, Ihanu, Radomljah in Dobu tudi letos potekala dobrodelna akcija Manj svečk za manj grobov, ki jo bodo izvajali učenci OŠ Domžale pod vodstvom Mojce Kanduscher, v sodelovanju z Domom upokojencev Domžale in prostovoljci. Tako kot lani bodo zbrana sredstva namenili Domu upokojencev Domžale, le-ta pa bo sredstva namenil za nakup novega izkašljevalnika.

Z akcijo Manj svečk za manj grobov so mladi v Zagorju pričeli v letu 2009. Namen akcije je bil omejevanje pretiranega krašenja grobov in namesto kupa ekološko spornih sveč, sredstva preusmeriti v dobrodelne namene. Leta 2012 se je akciji pridružila OŠ Domžale in Domu upokojencev Domžale poklonila defibrilator. Lani so za zbrana sredstva kupili motomed – napravo, ki pomaga pri razgibavanju.

Slovenci smo svetovni prvaki v nakupovanju nagrobnih sveč in s to akcijo vas želijo spodbuditi, da smo tokrat zmerni pri okraševanju grobov. Svojih dragih pokojnih se spomnimo tudi s prostovoljnim prispevkom za tiste žive, ki potrebujejo našo pomoč.

Letos bodo zbrana sredstva namenili za nakup izkašljevalnika. Gre za aparat, ki po principu svojega delovanja simulira kašelj. V dihalne poti dovaja pozitivni tlak in tako napolni pljuča z zrakom. Nato nenadoma preklopi na dovajanje negativnega tlaka, ki potisne zrak iz pljuč ven. Ponavljajoči preskoki iz pozitivnega na negativni tlak v dihalnih poteh, povzročijo visok ekspiratorni pretok, ki omogoča odstranitev mukusa ali drugih tujkov z dihalnih poti.

»Izkašljevalnik bo našim stanovalcem v veliko pomoč, saj je uporaba enostavna, mojim sodelavcem pa bo prihranil prenekatero osebno stisko«, je povedala Nataša Zalokar, direktorica Doma upokojencev Domžale.

Kako bo akcija potekala?
Na stojnicah opremljenih s plakati vas bodo na pokopališčih v Domžalah, Ihanu, Radomljah in Dobu dne, 31. 10. ter 1. 11. 2014, čakali prostovoljci, ki vam bodo še podrobneje razložili namen akcije. V zameno za dar boste prejeli zastavico sočutja, ki jo boste namesto svečke lahko pustili na grobu.

Avtor: Miha Ulčar
Tagi