Trajnostni piknik za mlade

Ekipa ambasadorjev EU mladinskega dialoga, ki deluje pod okriljem Mladinskega sveta Slovenije organizira v soboto 24. septembra 2022, med 10. in 16. uro v Grobljah trajnostni piknik za mlade (Oddelek za zootehniko Biotehniške fakultete UL, Groblje 3, 1230 Domžale).

Piknik organizirajo v želji, da odprejo prostor za pogovor med mladimi in odločevalci o tem, kako lahko skupaj oblikujemo in sprejmemo ukrepe za vključujočo in trajnostno Evropo za vse. Eden od temeljev mladinskega dialoga je tudi medgeneracijsko sodelovanje, zato so k soustvarjanju piknika povabili raznolika društva, ustanove in posameznike v občini Domžale in širše.

Podrobnejši program piknika

  • 10:00 – 10:15 – zbiranje udeležencev in uvodni pozdrav
  • 10:15 – 11:15 – 1. krog delavnic in nastop Akustičnega dueta NikaAnže
  • 11:30 – 12:30 – 2. krog delavnic in predstavitev mladinskih društev ter organizacij

Uvodnemu delu bodo sledile delavnice o trajnostnem razvoju, na katerih bodo mladi oblikovali predloge konkretnih ukrepov, ki bodo predstavljali temelj slovenskih priporočil 9. cikla mladinskega dialoga, na podlagi katerih bodo ministri Sveta EU poleti 2023 sprejeli evropsko Resolucijo.

Ena od stojnic bo namenjena tudi spoznavanju delovanja mladinskega delegata OZN in mehanizma EU mladinskega dialoga in s tem promociji mednarodnih možnosti za mlade, s poudarkom na aktivni participaciji oz. sodelovanju pri sprejemanju odločitev na mednarodni ravni. Mladi se bodo spoznali tudi z Agendo 2030 t.j. Agendo za trajnostni razvoj do leta 2030.

  • 13:00 – 14:30 – osrednji dogodek: debata mladih z odločevalci

V osrednjem dogodku – debati mladih z odločevalci bodo sodelovali predstavniki različnih odločevalskih ravni: od lokalne do evropske. Poleg političnih odločevalcev pa so k debati povabili tudi mladega podjetnika, direktorico Zadruge Jarina in direktorico Centra za mlade Domžale. Ti bodo podali povratno mnenje mladim na njihove predloge in ocenili njihov potencial oz. izvedljivost.

V debati z mladimi bodo sodelovali

  • Ljudmila Novak, slovenska evroposlanka,
  • Anže Pirnat, mladi podjetnik,
  • Lucija Tacer, poslanka državnega zbora
  • Aleksandra Koprivnikar, direktorica Zadruge Jarina
  • Tinkara Koleša, direktorica Centra za mlade Domžale
  • 14:30 – 16:00 – zaključek piknika s pogostitvijo in živo glasbo (skupina Ekstra domača marmelada)

Vsi vnaprej prijavljeni udeleženci, stari od 15 do 30 let, bodo prejeli kuponček za brezplačno trajnostno “malico”. Le-to bodo priskrbeli v sodelovanju z lokalnimi pridelovalci hrane. Pripravili bodo tudi stojnice, na katerih se bodo lahko predstavili lokalni pridelovalci, podjetniki, društva in organizacije s čemer želijo odpreti možnosti za sodelovanje in predstavitev dobrih praks s področja trajnostnega razvoja in vključujočih družb.

Dogajale se bodo tudi različne igre ter izobraževalna soba pobega (ang. escape room), katero so zasnovali ambasadorji s pomočjo sodelavcev iz Socialne akademije.

Za vse, ki se boste na piknik predhodno prijavili bo zagotovljena brezplačna pogostitev!
Prijavo je možno oddati tukaj

Petra Petravič; Foto: Mladinski dialog

Tagi