S Planinskim društvom Domžale na Visoki Kurji vrh

Vsi ljubitelji gora in pohodništva lepo vabljeni v soboto, 15. oktobra 2022 v družbi članov Planinskega društva Domžale na turo na Visoki Kurji vrh. Gre za manj znani vrh med Belco in Srednjim vrhom, ki se ga iz doline sicer ne vidi, kar pa ne pomeni, da nima česa pokazati. Prav nasprotno, Visoki Kurji vrh je razglednik in pol. Od mogočnih in samotnih vršacev Martuljkove skupine ga loči le Sava Dolinka.

Zbirno mesto bo na parkirišču v športnem parku Domžale (za bazenom oz. pred barom Krpan pub) in sicer ob 7. uri.  Povratek je predviden v poznih popoldanskih urah. Prevoz je načrtovan z osebnimi avtomobili. V primeru večjega števila udeležencev bo potekala (pre)razporeditev udeležencev po avtomobilih z namenom, da se na pot odpravi čim manj avtomobilov. Stroške prevoza si boste nato delili. Avtomobile boste parkirali v Belci, v dolino pa sestopili v Gozd Martuljku. Hojo do parkirišča bo skrajšal lokalni avtobus, ki ustavi skoraj tik ob parkirišču.

Načrtovana tura je fizično zahtevna in primerna je le za gornike z dobro psihofizično kondicijo, zato naj bo tudi obutev primerna za hojo po slabo uhojeni gozdni stezi. Oblecite se v udobna oblačila, s seboj imejte kapo, rokavice, pulover, jakno (anorak) ter malico in pijačo.

Tura 

Tokratno pot boste začeli v Belci. In že kar takoj zagrizli v klanec. Teh na tokratni turi res ne bo manjkalo. Strmina je velika in ne popušča do vrha. K sreči pa so z leti stari jagri spretno uhodili stezo, ki strmine premaguje s precej manjšim naklonom. Res pa, da se zato naredi kak ovinek in kilometer več. A prav vsi odtehtajo grizenje kolen. Da na trenutke pozabite na vse napora vzpona, skrbijo tudi številne razgledne točke.

Enkrat se vam bo pogled odprl proti mogočni sosedi Kepi, spet drugič na Julijce na drugi strani Zgornjesavske doline, in na vrhu končno tudi proti obmejnemu grebenu Karavank. Z nekaj sreče vas bo grelo jesensko sonce, radostile pa vas bodo tudi številne jesenske barve. Za uživanje v njih bo dovolj časa, saj se boste iz dolinskega gozda povzpeli na sam rob drevesne meje.

Pot vas bo vodila večinoma po neoznačeni strmi gozdni stezi. Za tokratno hojo si boste morali vzeli okoli 8 ur časa, saj vam bodo nekaj časa vzeli še počitki in uživanje v razgledih in spoznavanju osamljenih okoliških gora. Za tokratni gorski potep si zato vzemite kar cel dan. Da bi med vzponom srečali kakšnega planinca, ne gre preveč računati. Ta del Karavank je že tako malo obiskan, Visoki Kurji vrh pa sploh spada med manj obljudene vrhove. Tokratna tura je zatorej res tura za prave gorske sladokusce.

Predviden potek ture bo izpeljan le v primernem vremenu. Vodja izleta si pridržuje pravico do spremembe poti in cilja, prestavitve izleta oz. v najslabšem primeru njegove odpovedi, v kolikor bo smatral, da so razmere na terenu neustrezne oz. (pre)nevarne za varno izpeljan potek ture.

Udeleženci izleta imejte obvezno poravnano članarino PZS za leto 2022!

Izlet bo vodil Matej Ogorevc, vodnik PZS, ki je za vse dodatne informacije dosegljiv na elektronskem naslovu: mogorevc@gmail.com oz. na telefonski številki 041 483 924.

Prijave sprejemajo do četrtka, 13. oktobra do 20. ure oz. do zapolnitve prostih mest (10) in sicer preko spletnega obrazca

Lepo vabljeni!

Petra Koderman, Foto: Planinsko društvo Domžale

Tagi