Rdeči križ Slovenije zaključil razdeljevanje pomoči prizadetim v lanskoletnih ujmah – zbrali in razdelili smo 12 milijonov evrov

Pričenjamo z zbiranjem finančne pomoči UJMA 2024

 Ljubljana, 23. julij 2024 – Rdeči križ Slovenije je s 30. junijem 2024 zaključil z razdeljevanjem pomoči prizadetim v lanskoletnih poletnih ujmah – skupaj smo 9.000 gospodinjstvom pomagali z različnimi oblikami pomoči v skupni vrednosti 12 milijonov evrov. Posledice podnebnih sprememb in globalnega segrevanja pa zobe kažejo tudi v letošnjem poletju, zato smo se odločili, da bomo pričeli z zbiranjem finančne pomoči za vse, ki so jih že prizadele ujme oz. jih morebiti še bodo, čeprav si seveda najbolj želimo, da takšnih primerov sploh ne bi bilo.

 

Julija in avgusta 2023 so Slovenijo prizadeli orkanski veter, huda toča in nato še obilno deževje in posledično poplave ter plazovi. Slovenija se je odzvala hitro in učinkovito, enako velja tudi za Rdeči križ Slovenije z našimi območnimi združenji ter predanimi prostovoljci, ki so bili pravzaprav ves čas v stanju največje pripravljenosti. Pri Rdečem križu Slovenije smo takoj začeli z zbiranjem finančne pomoči prek SMS sporočil s ključno besedo UJMA5 in UJMA10 na številki 1919 ter nakazili na naš namenski TRR. Nemudoma so se odzvala tudi druga nacionalna društva Rdečega križa ter seveda številni domači in tuji donatorji z materialno in finančno pomočjo, razdelitev 5,5 milijona EUR prve finančne pomoči prizadetim v ujmah pa nam je zaupala tudi Vlada Republike Slovenije.

 

Do 30. junija 2024 smo pri Rdečem križu Slovenije dobili in razdelili skupno 12 milijonov EUR pomoči, ki smo jo razdelili 9.000 gospodinjstvom oz. 40 tisoč ljudem, prizadetih v ujmah:

 

  • 7,74 milijona EUR (vključenih tudi 5,5 milijona EUR pomoči Vlade RS) smo razdelili v obliki neposrednih finančnih nakazil na tekoče račune prizadetih v ujmah,
  • 2,15 milijona EUR smo prizadetim ljudem v ujmah razdelili v obliki vrednostnih kartic različnih slovenskih trgovcev,
  • 973 tisoč EUR smo namenili za materialno in drugo pomoč prizadetim (plačila računov, stroškov, za letovanja starejših, nakup AED naprav, kompletov prve pomoči za družine, razvlažilnike, grelnike …),
  • 302 tisoč EUR pa smo porabili za nakup prehranskih paketov, ki smo jih razdelili pomoči potrebnim.

 

Prejšnji teden pa smo imeli v Sloveniji že dva izredna dogodka, na kakršne moramo biti pripravljeni tudi v prihodnje. Področje Krasa je znova zajel obsežen požar, ki je bil medtem uspešno pogašen, različna območna severne Slovenije pa je prizadelo obilno deževje, močna toča in udari strele. Pri Rdečem križu Slovenije tako pričenjamo z zbiranjem finančnih sredstev z namenom UJMA 2024.

 

Prispevate lahko z SMS sporočili UJMA5 in UJMA10 na številko 1919 (prispevali boste 5 oz. 10 EUR) ali z neposrednimi finančnimi nakazili na: Rdeči križ Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana, SI56 0310 0123 4567 891, sklic: 00 96875, Namen: UJMA 2024, koda namena: CHAR.

 

Vsa namensko zbrana sredstva, ki se ne porabijo, se zbirajo v Skladu solidarnosti, za transparentnost in ustreznost porabe pa skrbi KomSloisija solidarnosti.

Matic Slapšak; Foto: Rdeči križ Slovenije

Tagi