Prostorski informacijski sistem občin – PISO

Prostorski informacijski sistem občin (PISO) je najbolj uveljavljena geoinformacijska storitev za občine in njihove občane na območju Slovenije, ki omogoča učinkovit vpogled v državne in občinske prostorske evidence (parcele, letalski posnetki, prostorski plan, cestno omrežje z BCP, varstvo narave in kulture, gospodarska infrastruktura …).

Na Občini Domžale so povedali, da spletni pregledovalnik uporabnikom omogoča dostop do sistema in vpogled v prostorske podatke po vsebinskih sklopih, ki se nenehno dopolnjujejo in prilagajajo glede na potrebe občin, veljavno zakonodajo, tehnološke zmožnosti in razpoložljivost prostorskih evidenc. Javni dostop do storitev PISO vsebuje prostorske evidence, ki so javne narave in predstavlja učinkovit vir informacij za občane, podjetja ter ostale ustanove.

Občina želi z javnim dostopom razbremeniti delovanje svojih služb pri izdajanju informacij hkrati pa zagotoviti javno dobro, ki služi najrazličnejšim namenom in na ta način posredno povečuje učinkovitost delovanja vseh subjektov lokalne skupnosti.

Do prostorskega informacijskega sistema PISO lahko dostopate preko povezave: www.geoprostor.net.

Tudi za občino Domžale velja brezplačna registracija in prijava na: www.geoprostor.net/domzale.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: PISO
Tagi