Preizkusili boste lahko poligon z uporabo očal za simulacijo opitosti

"Pekel alkoholne odvisnosti"

Nacionalni Inštitut za javno zdravje RS, Lekarna Bistrica in Zdravstveno vzgojni center Zdravstvenega doma Domžale lepo vabijo v ponedeljek, 27. marca 2023, od 16. do 18. ure v Mercator center Domžale, natančneje v Atrij pred Lekarno Bistrica, na poseben dogodek z naslovom “Beseda zdravi”. 

Kar 55 odstotkov odraslih čezmerno pije, kaže raziskava programa Cindi Slovenija. Slovenci, starejši od 15 let, so po najnovejših podatkih v enem letu zaužili po 10,62 litra čistega alkohola. Še lani, ob začetku vsakoletne akcije 40 dni brez alkohola, je ta podatek znašal 9,8 litra. Spreminjanje med Slovenci zelo tolerirane kulture je tek na dolge proge. Kljub dobremu sistemu pomoči za ljudi, ki pijejo alkohol pa zaradi stigmatizacije te problematike to stigmo prevzamejo tudi otroci alkoholika in se ponavadi celo življenje ne obrnejo po pomoč. Tudi če kasneje trpijo sami zaradi anksioznosti ali depresije le poiščejo pomoč le malokdaj povedo, da so otroci alkoholika. Obstajajo ocene, da vsak, ki škodljivo pije ali je zasvojen z alkoholom prizadane vsaj štiri osebe. Najbolj problematično je pitje alkohola pri mladih.Ti so posebej občutljivi, saj se njihovi možgani še razvijajo, pitje alkohola pa zelo vpliva na ta proces. Raziskave so tudi pokazale, da prej ko otrok pokusi alkohol, večja je verjetnost, da bo imel pozneje v življenju težave zaradi pitja.

Odnos do alkohola se namreč prenaša iz roda v rod in zgled opijanja posredujemo tudi naprej otrokom in mladim.

Pekel alkoholne odvisnosti

Nacionalni Inštitut za javno zdravje RS, Lekarna Bistrica in Zdravstveno vzgojni center ZD Domžale v sklopu akcije 40 dni brez alkohola, ki letos poteka že osemnajstič z geslom »Beseda zdravi« lepo vabijo v ponedeljek 27. marca 2023 od 16. do 18. ure v Mercator center Domžale, natančneje v Atrij pred Lekarno Bistrica na dogodek, kjer boste lahko z uporabo očal za simulacijo opitosti preizkusili poligon in doživeli, kako se vede in odziva človeški organizem pod vplivom alkohola. Na voljo bodo tudi stojnice s strokovnjaki, kjer lahko opravite anonimni posvet oziroma si priskrbite želene dodatne informacije.

Knjižnica Domžale bo prav tako v ponedeljek 27. marca 2023 ob 18. uri gostila predavanje z naslovom ” Pekel alkoholne odvisnosti”. Predaval bo Rok Zaletel, območni svetovalec za tvegana vedenja projekt SOPA – NIJZ.

Lepo vabljeni.

Petra Petravič; Plakat: Zdravstveno vzgojni center ZD Domžale, Foto: canva.com

Tagi