Praznik trniča na tržnici Okusi Kamnika

Ob pričetku projekta ‘Trnič na vsako mizo’ bo v soboto, 29. marca, na tržnici Okusi Kamnika – Podeželje in Eko prvič ‘uradno’ predstavljen tudi velikoplaninski sir trnič, ki ga Zavod za turizem in šport v občini Kamnik s podporo strokovnjakov in lokalnih gostincev znova obuja kot živilo in ne zgolj spominek. Praznik trniča se bo nato s ponudbo jedi z velikoplaninskim sirom pri kamniških gostincih nadaljeval do vključno 13. aprila.

Ker je trnič pomemben del projekta Okusi Kamnika, ki predstavljajo jedi, značilne za kamniško okolje, bo v njegovem okviru tudi predstavljen. Marčevska edicija živilske tržnice se bo tako delno prelevila v prostor za kuhanje v živo: na Glavnem trgu bodo v mobilni kuhinji 3 priznani kamniški chefi, Janez Bratovž (JB restavracija), Janez Uršič (Gostilna pri planinskem orlu) in Primož Repnik (Gostilna in penziopn Repnik), pripravljali jedi s trničem. Tako bodo sir v pokušino ponudili obiskovalcem, trnič pa bo istočasno na voljo tudi za nakup. Program odprtja Praznika trniča v okviru projekta Trnič na vsako mizo se bo pričel ob 10. uri.

Po uradni predstavitvi bodo sir s posebnimi jedmi in menuji, ki ga bolj ali manj ustvarjalno vključujejo, predstavljale tudi kamniške restavracije z Okusi Kamnika, po izteku praznika pa bo trnič na voljo po vsej Sloveniji pri izbranih gostincih ter v izbranih trgovinah.

Obenem se bodo v Zavodu za turizem in šport v občini Kamnik potrudili tudi, da ga bodo tako Slovenci, kot tujci, spoznavali na čim več dogodkih in ob številnih ustreznih priložnostih tekom leta, da bo v nekaj letih trnič upravičil naziv projekta – Trnič na vsako (slovensko) mizo. Projekt so že – in ga še bodo – podprle tudi že številne slovenske in lokalne organizacije ter priznani posamezniki, tako s področja kulinarike, kot turizma in drugih.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Polona Grahek
Tagi