Povabilo na turo: Šplevta nad dolino Vrata

Planinsko društvo Domžale v soboto, 7. oktobra 2023, vabi na planinsko turo na Šlevto. Gre za manj znani vrh, katerega pa obdajajo precej bolj priznana imena Martuljških gora – Rokavi, Veliki Oltar in Dovški Križ. A ni zato tokratni cilj nič manj imeniten od višjih sosedov. Prav nasprotno, Šplevta je razglednik in pol – že res, da se v daljave lahko zazremo le proti vzhodnim smerem, a oči se hočeš, nočeš, kar same od sebe obračajo proti mogočnim strmim stenam okoliških veljakov.

Našo tokratno pot bomo začeli tik pred Turkovim rovtom v dolini Vrata. K sreči gre za ledeniško dolino, ki je na dnu ravno prav strma, da se bomo lahko ravno prav ogreli pred strmejšim nadaljevanjem. Z nekaj sreče nas bo grelo jesensko sonce, radostile pa številne jesenske barve. Za uživanje v njih bo dovolj časa, saj se bomo iz dolinskega gozda povzpeli visoko nad gozdno in drevesno mejo. Tudi strmina je velika in ne popušča do vrha krnice Na jezerih. K sreči je vrh od tam oddaljen le še nekaj minut zložnejšega vzpona. Spokoj, dih jeseni in vtisi soseščine nam bodo največja nagrada, pa seveda okusna malica, ki si jo bomo prinesli s seboj. Ta nas bo dobrodošlo okrepila pred sestopom, ki bo večinoma potekal po drugi strani Šplevte. Krasi ga Bivak II na Jezerih in pa dolga melišča, ki nam dobrodošlo (časovno) skrajšajo sestop.

Pot nas bo vodila po neoznačenih stezah mnogoterih terenov – sprva po gozdu, čez gorske trate in melišča – pravi gorski miks. Za tokratno hojo si bomo morali vzeli okoli 8 ur, nekaj časa bodo dodali še počitki in uživanje v razgledih in spoznavanju osamljenih okoliških gora. Za tokratni gorski potep si zato vzemite kar cel dan. Da bi med vzponom srečali kakšnega planinca, ne gre preveč računati. Ta del Julijcev je malo obiskan. Tura za prave gorske sladokusce!

ZBOR IN POVRATEK

Zbor v soboto, 7. oktobra 2023, ob 6.30 uri na parkirišču v športnem parku Domžale (za bazenom oz. pred barom Krpan pub), povratek v poznih popoldanskih urah.

PREVOZ

Prevoz je načrtovan z osebnimi avtomobili. V primeru večjega števila udeležencev, se bomo na zbornem mestu razdelimo tako, da se bomo na pot odpravili s čim manj avtomobili. Stroške prevoza si nato delimo.

OPREMA

Udobna oblačila za hojo, kapa, rokavice, pulover, jakna (anorak), obutev primerna za hojo po grušču in skalah, čelada, malica in pijača. Možnost izposoje čelade na zbornem mestu – obvezna je predhodna najava ob prijavi.

VREME IN OSTALE NEVŠEČNOSTI

Predviden potek ture bo izpeljan le v primernem vremenu. Vodja izleta si pridržuje pravico do spremembe poti in cilja, prestavitve izleta oz. v najslabšem primeru njegove odpovedi, v kolikor bo smatral, da so razmere na terenu neustrezne oz. (pre)nevarne za varno izpeljan potek ture.

ZAHTEVNOST TURE

Načrtovana tura je fizično zahtevna. Na nekaterih mestih je potrebno tudi nekoliko poprijeti za skalo. Vsekakor je tura primerna le za gornike z dobro psihofizično kondicijo.

VODSTVO, INFORMACIJE IN PRIJAVE

Izlet bo vodil Matej Ogorevc, vodnik PZS. Za vse dodatne informacije je dosegljiv na e-naslovu mogorevc@gmail.com oz. na telefonski št. 041 483 924.

Prijave izključno preko elektronskega obrazca (https://bit.ly/3PDkq0vdo petka, 6. oktobra do 12. ure oz. do zapolnitve prostih mest (10).

Planinsko društvo Domžale

 

Tagi