Pomoč pri poplavah v Bosni in Hercegovini

Katastrofalne poplave, ki so v preteklih dneh prizadele območje Bosne in Hercegovine, so za seboj pustile opustošenje, zato tamkajšnji prebivalci potrebujejo pomoč. Slovenija se je ponovno izkazala kot država, ki je vedno pripravljena priskočiti na pomoč ljudem v stiski. Slovenska Karitas in Rdeči križ Slovenije sta zato začela akciji za zbiranje sredstev za pomoč prizadetim prebivalcem.

Pri Rdečem križu Slovenije so izredno veseli srčnosti, saj smo za pomoč prebivalcem Bosne in Hercegovine po katastrofalnih poplavah prispevali že 77 tisoč evrov. Svoj delež lahko prispevate tako, da pošljete SMS POPLAVE5 ali POPLAVE10 na 1919 in donirali boste 5 oziroma 10 EUR, in Rdeči križ Slovenije bo izkupiček poslanih sporočil od 4. oktobra 2024 dalje namenili za pomoč prizadetemu prebivalstvu Bosne in Hercegovine. SMS donacije omogočajo mobilni operaterji Telekom, Telemach, A1 in T-2. Finančna sredstva zbiramo tudi na namenskem TRR računu.

Iz Sklada solidarnosti so že v petek nakazali 5.000 EUR Nacionalnemu društvu Rdečega križa Bosne in Hercegovine.

Na pomoč je priskočila tudi Slovenska karitas, ki je do danes zbrala dobrih 30.000 EUR  za pomoč poplavljenim v Bosni in Hercegovini. 10.000 EUR je za prvo pomoč prizadetim že nakazala Karitas BiH, ki bo s temi sredstvi kupila in razdelila prizadetim pakete s konzervirano hrano in higienske potrebščine. V torek, 8. oktobra 2024, Karitas začenja zbirati tudi materialno pomoč v trgovskih centrih Mercator po vsej Sloveniji v času do 1. decembra 2024. V posebej označenih košarah se bo zbirala hrana in higienskih pripomočki do 1. decembra 2024. Zbiranje bo potekalo v 70 poslovalnicah, in sicer v vseh supermarketih in hipermarketih Mercator.

Slovenska karitas bo materialno pomoč poslala Karitas v Bosni in Hercegovini, ki jo bo s sodelavci v Sarajevu in Mostarju razdelila najbolj ranljivim prebivalcem, prizadetim v poplavah. Poleg nujne pomoči, ki bo usklajena z lokalno civilno zaščito in drugimi organizacijami, bo Karitas BiH gospodinjstvom pomagala tudi s finančno podporo za obnovo domov ter nakup osnovnega pohištva in gradbenega materiala. Hkrati bo prizadetim družinam nudila tudi psihosocialno pomoč.

Slovenska karitas še naprej prosi tudi za finančna sredstva, ker bodo prizadeti s poplavami potrebovali dolgotrajno pomoč:
TRR: Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana
TRR: SI56 0214 0001 5556 761
Koda namena: CHAR
Namen: POPLAVE BIH
Sklic: SI00 890

Prispeva se lahko tudi s poslanim SMS sporočilom KARITAS5 na 1919 in prispevate 5 EUR ali KARITAS10 na 1919 in prispevate 10 EUR.

Iskreno se vam zahvaljujeo za vsak dar!

Avtor: Nina Orehek; Foto: rtvslo.si

Tagi