Pohod okoli Begunjščice

Vabimo vas na čudovito planinsko krožno pot od Ljubelja na Zelenico, od tam do Roblekovega doma ali na vrh Begunjščice, nato sestop do planine Prevala ter skozi Bornove tunele nazaj na Ljubelj!

Termin in zbor: Dobimo se v soboto, 14. septembra 2024, ob 7.00 na parkirišču v Športnem parku Domžale na Kopališki ulici v Domžalah.

Potek poti: Z avtobusom se bomo odpeljali do Ljubelja (1058 m), kjer bomo začeli našo pot do Planinskega doma na Zelenici (1535 m), kjer bomo imeli prvi postanek. Nato bomo prečkali zahodno pobočje Begunjščice, ki nas bo popeljalo skozi naravne prehode in nam ponudilo čudovite razglede na Blejsko jezero s Triglavom v ozadju.

Matjaž bo eno skupino peljal po strmi poti na vrh Begunjščice (2060 m), medtem ko bodo ostali nadaljevali še pol ure do Roblekovega doma na Begunjščici (1653 m), kjer bomo imeli daljši postanek.

Pot bomo nadaljevali mimo obeležja rudnika mangana in se ustavili pri Roži, kjer je izvir pitne vode. Pot do Prevale se od tu počasi spušča, kjer bomo imeli postanek na planšariji, kjer se bodo skupini ponovno združili.

Na koncu bomo prehodili še zadnji del poti skozi Bornove tunele, kjer nas bo prijetna gozdna pot brez dodatnih vzponov pripeljala nazaj na Ljubelj.

Trajanje in zahtevnost: Pohod traja približno 7 ur hoje, skupaj s postanki pa bomo za pot porabili okoli 9 ur. Prepotovali bomo nekaj več kot 1000 višinskih metrov. Pot je primerna za pohodnike, ki so vajeni daljše hoje.

Oprema:

  • Uhojeni planinski čevlji z dobrim podplatom
  • Pohodne palice (če jih uporabljate)
  • Nahrbtnik z rezervnimi oblačili in osebnim kompletom prve pomoči
  • Vetrovka in kapa za primer dežja

Med potjo se bomo ustavili pri treh kočah, kjer bo možna oskrba s hrano in pijačo. Kljub temu ne pozabite na dovolj tekočine (vsaj 2 litra) v nahrbtniku.

Povratek: Predviden povratek v Domžale je po 18.00 uri.

Prispevek:

  • 15 EUR za člane s planinsko izkaznico PZS in plačano članarino
  • 20 EUR za ostale
  • Otroke (P+O) v spremstvu odraslih brezplačno

V primeru dežja bo pohod prestavljen na drug datum, o katerem bomo obvestili s ponovno objavo vabila.

Vodnika: Matjaž Škulj in Helena Kermauner, vodnika PZS

Prijave: Prijave so obvezne zaradi organizacije izleta in se sprejemajo do zapolnitve prostih mest na avtobusu. Prijava velja samo ob povratni potrditvi.

  • Matjaž: 041 816 504, e-mail: m.skulj@gmail.com
  • Helena: 041 731 797 (pošljite SMS)

Lepo vabljeni!

Avtor: Helena Kermauner, PD Domžale; Foto: PD Domžale

Tagi