Pohod: Mudna Dol, Fratar in Hahliči

V nedeljo, 12. maja 2024, se bomo odpravili razglednik na Kvarnersko otočje. Brez varovalne opreme udeležba ne bo mogoča!

Vodja izleta: Matjaž Škulj, vodnik PZS
Kdaj: nedelja, 12. maj 2024.
Zbirno mesto: parkirišče pri športnem parku Domžale na Kopališki ulici, ob 04:45, odhod ob 05:00!
Povratek v Domžale predvidoma med 19. in 20. uro.

Opis poti do izhodišča: Po avtocesti do Postojne, kjer skrenemo v smeri Pivke in nadaljujemo skozi Ilirsko Bistrico in Rupa do Reke. Nadaljujemo do vasice Čavle in Podkilavac pri Rek. Parkiramo na parkirišču Rastočine. Predviden čas vožnje je cca 2 uri v vsako smer.

Potek ture: S parkirišča se usmerimo preko pašnikov v graben in kanjon potoka Mudna Dol – Sušica, (zavarovana planinska pot), predvidoma 2 uri. Po izhodu iz kanjona nas pot skozi gozd, zlagoma se bomo povzpeli do grebena in do najvišjega, 1.353 m visokega vrha Fratar, od koder se nam odpre izjemen razgled na Grobniško Polje, Kvarner, Platak, Snježnik in Snežnik. Z vrha se bomo spustili do planinskega doma Hahliči, od tam pa po neoznačeni in zelo razgledni poti nazaj na izhodišče.

Obvezna varovalna oprema: Samovarovalni komplet, varnostni pas, čelada, komplet prve pomoči (člani PD Domžale si opremo lahko sposodijo na sedežu PD Domžale v sredo 8. maja 2024 med 19:30 in 20:00 uro). Brez opreme udeležba ne bo mogoča!

Planinska oprema: uhojeni visoki planinski čevlji z dobrim podplatom, nahrbtnik, pohodne palice (če jih uporabljate), rezervna in topla oblačila, rokavice, anorak za slučaj dežja ali snega, vreča za umazana oblačila in vreča za smeti, telefon z napolnjeno baterijo, sončna krema in sončna očala.

Hrana in pijača: iz nahrbtnika, visoko kalorične tablice, čokolada ali sadje, tekočine 2,5 l, možen topel obrok v domu na Hahličih, če bo odprt.

Neobvezna oprema: Fotoaparat, dnevniki in knjižice za zbiranje žigov, zemljevid, kompas

TEŽAVNOST in ZAHTEVNOST ture:

  • Dolžina poti: cca 17 km
  • Časovnica: cca. 5,5 ure vzpona, 3 ure spusta: skupaj 9,5 ur (s postanki in malico).
  • Skupaj pridobljena višina: cca 1.090 m.
  • Kategorija poti: zahtevna označena in nezahtevna neoznačena pot.
  • Kondicijska zahtevnost: Kondicijsko zahtevna zaradi dolžine.
  • Zahtevnost po dolžini poti: Tehnično zahtevna zaradi gibanja po zavarovani planinski poti.
  • Potrebni in priporočeni dokumenti: Planinska izkaznica z nalepko plačane članarine za tekoče leto, osebni dokument ali potni list za prestop meje, kartico zdravstvenega zavarovanja za tujino. Priporočeno turistično zavarovanje za tujino.
  • Način prevoza: Z lastnimi osebnimi prevoznimi sredstvi.

PRIJAVE NA TURO SO OBVEZNE! Prosimo, navedite, če ste pripravljeni voziti (cca. 295 km v obe smeri).Prijave do četrtka, 9. maja 2024, s SMS sporočilom na 041 816 504 (Matjaž) ali na m.skulj@gmail.com.

Cena prevoza: Strošek prevoza si udeleženci porazdelijo med seboj po dogovoru z voznikom.

Album z ogledne ture

V PRIMERU SLABE VREMENSKE NAPOVEDI TURA ODPADE !!!

Avtor: Matjaž Škulj, vodnik PZS; Foto: PD Domžale

 

Tagi