Po Tigrovski poti Malega Krasa

Nedelja, 17. marec 2024

Hodili bomo po spominski poti na predvojno in medvojno primorsko protifašistično organizacijo TIGR (kratica za imena Trst, Istra, Gorica in Reka). Pot je krožna in jo lahko obhodimo v treh dolžinskih krogih, od kratkega do najdaljšega. Organiziran pohod poteka vsako leto na nedeljo, ki je najbližje datumu okoli 10. junija. Mi bomo našo pot še podaljšali po brezpotju do Socerba in Svete jame ter nazaj, v skupno dolžino okoli 13 km.

Med potjo bomo imeli možnost ogleda več manjših in večjih slapov, brezen, jam, naravnih znamenitosti, vasice Ocizla in gradu Socerb. Če nam bo vreme naklonjeno, bomo nagrajeni z izjemnimi razgledi s Kraškega roba Malega Krasa na Tržaški zaliv, del Slovenske Istre, dolino Glinščice, pa vse do Dolomitov.

Kdaj: v nedeljo, 17. marca 2024.
Zborno mesto: parkirišče pri športnem parku Domžale na Kopališki ulici, ob 5.45, odhod ob 6.00.
Izhodišče: Lipa na Mazarju pod vasico Beka ob 7.30.
Opis poti do izhodišča: Po AC LJ – KP se odpeljemo do Ravbarkomande, kjer se ustavimo na kratek postanek za kavo ter nadaljujemo do odcepa Kozina, kjer zapustimo AC. Nadaljujemo skozi Kozino in Petrinje, kjer v prvem naslednjem križišču skrenemo desno v smeri vasic Ocizla in Beka. Naše izhodišče je pri mlaki v Lipi na Mazarju.

Glede na zmožnosti, želje in po dogovoru, se lahko potek ture prilagaja ali spreminja.

Dolžina poti: cca 13 km
Čas Vzpona: cca 2.30 ure zmerne hoje
Čas Spusta: cca 1.45 h
Skupaj: cca 7 do 8 ur (s postanki in malico)
Višinska razlika: 50 m
Skupaj pridobljena višina: cca 450 m
Obvezna varovalna oprema: komplet prve pomoči, DOBRA VOLJA!
Zimska oprema: ni potrebna

Planinska oprema: dobri, uhojeni, visoki planinski čevlji, nahrbtnik, pohodne palice kdor jih uporablja, rezervna in topla zimska oblačila, rokavice in anorak za slučaj dežja ali snega, vreča za umazana oblačila, vrečka za smeti, telefon z napolnjeno baterijo, sončna krema in očala.
Hrana in pijača: iz nahrbtnika, visoko kalorične tablice, čokolada ali sadje, tekočine 2 l.
Neobvezna oprema: Fotoaparat, dnevniki in knjižice za zbiranje žigov, zemljevid, kompas

Težavnost in zahtevnost ture

Kategorija poti: Nezahtevna označena in neoznačena pot
Kondicijska zahtevnost: Kondicijsko nezahtevna
Zahtevnost po dolžini poti: Tehnično nezahtevna
Potrebni in priporočeni dokumenti: Planinska izkaznica (članarino je mogoče poravnati tudi na avtobusu), osebni dokument, kartica zdravstvenega zavarovanja.

Način prevoza: Pohod bo organiziran z avtobusnim prevozom. Zaradi organizacije avtobusnega prevoza naprošamo, da se prijavite le, če se boste zagotovo udeležili izleta.
Cena prevoza: Prispevek udeležencev za prevoz je 15 eur za člane s planinsko izkaznico PZS in plačano članarino za tekoče koledarsko leto, 20 eur za ostale in člane, ki nimajo poravnane članarine. Za otroke (P+O) v spremstvu odraslih prispevka ni.

Obvezne prijave: najkasneje do četrtka, 14. marca 2024, ali do zasedbe prostih mest na SMS 041 816 504 oz. email m.skulj@gmail.com.

Vodja izleta: Matjaž Škulj, vodnik PZS

V primeru slabe vremenske napovedi tura odpade! V tem primeru vas obvestimo. 

Lepo vabljeni!

Avtor: PD Domžale; Foto: PD Domžale

 

Tagi