Po nekaj sušnih letih se avtokros spet vrača na domačo grudo – Avtokros Kaps Moravče 2019

Drugi vikend v oktobru bodo krojili bencinski hlapi, saj bo na progi Kaps v bližini vasi Dvorje v Moravški dolini potekalo odprto državno prvenstvo Slovenije in Hrvaške v avtokrosu „Kaps motosport 2019“. Gre za prvo in edino progo v Sloveniji, ki je registrirana prav za avtokros.

Z odprtim državnim prvenstvom Slovenije in Hrvaške, dirka je vpisana v FIA koledar in koledar dirk za odprto državno in pokalno prvenstvo Slovenije in na zvezi za avto šport AŠ 2005 ter na zvezi HAKS, se po skoraj desetih letih avtokros spet vrača v Slovenijo.

Tekmovanje bo potekalo v nedeljo, 13. oktobra 2019, na progi Kaps v bližini vasi Dvorje v občini Moravče in sicer bodo med 9.20 in 11.30 uro potekale trening vožnje, med 12. in 17. uro pa finalne vožnje. Proga Kaps se nahaja na poligonu, ki ga je uredil bivši dirkač in predsednik ASC Mustang Metod Vidergar. Poligon je namenjen zabavi na štirih kolesih, predvsem štirikolesnikom, mini buggyjem in cart crossom. Del tega poligona je tudi atraktivna proga za avtokros, katero so pripravili zagnani člani ASC Mustang, najmočnejšega avtokros kluba v Sloveniji.
Ker se dirka vrača v domače loge, je oživelo kar nekaj projektov kateri so že dirkali oziroma so zastali ker ni bilo več domače proge. Organizatorji AS 2005, ASC Mustang in ekipa AvtokrosArene za drugi vikend oktobru pripravljajo pravi spektakel, ki ga seveda ne smete zamuditi. Obenem je to tudi prva dirka v Sloveniji na licenčni progi v tem športu.

Stane Sušnik, predsednik organizacijskega odbora avtokrosa Kaps 2019, nam je povedal, da gre za prvo progo za avtokros v Sloveniji, ki je registrirana za ta šport. Dejal je, da imajo za dirko, ki bo štela za odprto državno prvenstvo Slovenije in Hrvaške, že kar veliko prijav tekmovalcev in sicer, da so za tokratno tekmo zbrali največ voznikov avtokrosa na kupu v zadnjih desetih letih, odkar je trajala suša na tem področju.

“Delamo z najlepšimi željami, da bi dirka uspela v vseh pogledih. V zadnjih tednih pripravljamo progo, veliko dela pa je seveda tudi s samo organizacijo dirke, kar ni majhen zalogaj, saj pričakujemo tudi veliko gledalcev, glede na to, da takšne dirke že mnogo let ni bilo v Sloveniji. Pri našem naporu je našim željam prisluhnila tudi Občina Moravče,“ je še povedal Sušnik, ki nam je zaupal, da imajo na tej progi v načrtu eno, največ dve dirki na leto. Njihov cilj je tudi, da se dirka uvrsti v centralno evropsko cono, kar pomeni udeležba tekmovalcev iz drugih držav.

Poligon Kaps je v osnovi zasnovan veliko širše, saj tam ne bodo potekala samo tekmovanja, ampak bodo imeli na njej možnost svoj adrenalin sprostiti tudi vsi tisti vozniki, ki radi vozijo hitro. “Poligon bo omogočil, da se takšni vozniki umaknejo s cest in adrenalin sprostijo na območju za to urejene in varovane proge, kar po novem Kaps tudi je,” je še dejal Sušnik.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: ASC Mustang

Tagi