Planinsko društvo Domžale vabi na Grad Žovnek in Dobrovlje

Datum izleta: nedelja 9.5.2021.

Zbor: ob 8 uri na parkirišču na Kopališki (za restavracijo Park) Domžale.

Prevoz: predviden je prevoz z osebnimi avtomobili, število avtomobilov in dogovor o prevozu je odvisen od števila prijavljenih.

V nizu štirih izletov, ki jih nameravam voditi v tem letu bo povezovalna nit poleg planinstva še zgodovina in sicer zgodovina, ki se nanaša na Celjske grofe.

Pohodi so namenjeni starejši populaciji, ki jih ta tema zanima in so jim že malo opešale moči za zahtevnejše cilje. Prav tako so dobrodošli tudi planinci, ki jih tarejo razne bolezni, ali pa se ponovno vračajo v hribe po poškodbah. Tako bo na izletih namenjeno kar nekaj časa razgovorom, ustavljanju in počitku. Festina lente.

Poleg tega je moj namen aktivirati tudi udeležence za sodelovanje pri tematiki, ki nas bo spremljala skozi štiri izlete, da prispevajo svoj delež znanja.

Naš prvi izlet bo potekal od Braslovškega jezera do gradu Žovnek in na Čreto, oziroma na Dobroveljsko planoto.

Zakaj sem izbral prav grad Žovnek? Na gradu Žovnek so gospodarili gospodje Žovneški, ki so bili povzdignjeni v grofe Celjske in nato še v državne kneze. Ta izlet nas bo uvedel v spremljanje vzpona Celjskih in z nadaljevanjem izletov v Celje, Jurklošter, Kočevje in njihovo okolico seznanil z njihovo usodo. Kaj več boste izvedeli na prvem izletu.

Kot je že na začetku omenjeno, bo prevoz z osebnimi avtomobili. Pri prijavi prosim za informacijo o pripravljenosti sodelovanja pri prevozu (voznik). V svojem avtu imam prostora za tri udeležence. Stroške prevoza si udeleženci po dogovoru razdelijo.

Dostop: vožnja po AC do izvoza za Vransko, nato po stari cesti proti Celju. Za krajem Kapla zavijemo levo v smeri Braslovč in malo pred krajem levo proti Braslovškemu jezeru in po ozki cesti do parkirišča pod gradom.

Pot: večinoma poti poteka po makadamskih cestah, kolovozih in gozdnih poteh z zmerno strmino in vmesnimi uravnavami. Nezahtevna, markirana pot.
Višinska razlika okoli 650 m, čas vzpona 3 ure, sestop 2 uri.

Oprema: dobri planinski čevlji, pohodne palice (po želji), nahrbtnik z rezervnimi oblačili, vetrovka, kapa in rokavice.

Hrana in pijača: iz nahrbtnika, predvsem dovolj tekočine in lahke kalorične hrane.

Dokumenti in ostala oprema: osebni dokument, zemljevid, mobitel, foto aparat… po želji.

Število udeležencev: Dve ločeni skupini po deset udeležencev z vodnikoma.
Vodnika: Lili Jazbec, Milan Jazbec, vodnika PZS.

Turo lahko prilagodimo glede na razmere, želje ali po dogovoru. Po turi se je možno ustaviti pod šotorom v Malih Braslovčah na kosilo ali prigrizek.

Prijave na 031 621 366 ali badger.milan55@gmail.com do četrtka, 6. maja 2021

Lep planinski pozdrav!
Milan Jazbec
Lili Jazbec

 

Tagi