Pekel alkoholne odvisnosti

V okviru akcije 40 dni brez alkohola vas Zdravstveno vzgojni center ZD Domžale in Knjižnica Domžale vljudno vabita na predavanje z naslovom Pekel alkoholne odvisnosti, ki bo potekalo v ponedeljek, 27.3.2023 ob 18.00 v Knjižnici Domžale.

Slovenija se uvršča med države, za katere je značilen toleranten odnos do pitja alkohola in opijanja. Alkohol je pri nas lahko dostopen, tako finančno (npr. nizke cene alkohola, promocijske akcije …) kakor tudi fizično (npr. v trgovinah barih, doma …). Do alkohola brez težav dostopajo tudi mladostniki. Pitje alkohola je vpeto v našo kulturo in običaje, alkohol pa je pogost spremljevalec različnih družinskih in družabnih dogodkov.

V svetu približno 40 % ljudi, starih 15 let in več, pije alkohol. V Evropi še več, skoraj 60 %, v Sloveniji pa kar 80 %. Slovenija se uvršča tudi med države z najvišjo porabo alkohola. Skoraj polovica prebivalcev Slovenije, starih od 15 do 64 let, vsaj enkrat na leto pije na način, s katerim tvega pojav škodljivih posledic alkohola. Toleranten odnos odraslih do alkohola se prenaša na mladostnike, ki so po večini kazalnikov pitja alkohola nad evropskim povprečjem.

Alkohol je v Sloveniji eden večjih javnozdravstvenih problemov. V povprečju vsak dan zaradi vzrokov, ki so povezani samo s pitjem alkohola, umrejo tri osebe. Milijon Slovencev živi v peklu alkoholne odvisnosti.

Zaradi enega alkoholika so čustveno in vedenjsko prizadeti vsaj štirje ljudje. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje ocenjujejo, da je v Sloveniji 250.000 čezmernih pivcev, kar pomeni, da je s posledicami alkoholizma zaznamovanih skoraj milijon ljudi.

Celotna družina razvije vedenjske vzorce, ki ji pomagajo živeti v družinski skrivnosti.

Predavanje bodo izvedli strokovni sodelavci Zdravstveno vzgojnega centra ZD Domžale.

Petra Petravič; Foto: Knjižnica Domžale

 

Tagi