Odprto o jedrski energiji

Serija brezplačnih dogodkov Instituta »Jožef Stefan«

Glede na dejstvo, da vodilni strokovnjaki na jedrskem področju prihajajo z Instituta “Jožef Stefan”, so se na Institutu odločili, da v času pred referendumom, ko je javnost najbolj željna in tudi potrebna informacij, sodelujejo v predstavitvi pomena jedrske energije.

Strokovnjaki IJS jedrsko energijo uvrščajo med vire energije z enim najmanjših vplivov na okolje, jedrska energija je odlična nizkoogljična rešitev za rastoče energetske potrebe Slovenije.

Institut “Jožef Stefan” je na področjih jedrske energije, jedrske tehnike, jedrske fizike, reaktorske in radiacijske fizike vodilna slovenska institucija z najširšim naborom znanj. V okviru IJS potekajo tudi izobraževanje in usposabljanje jedrskih strokovnjakov ter informiranje splošne javnosti o jedrski tehnologiji.

Serija dogodkov bo potekala med 19. septembrom in 7. novembrom 2024 ob četrtkih ob 18. uri, večinoma na Reaktorskem centru na Brinju 40 v Dolu pri Ljubljani. Vljudno vabljeni!
Foto: Arne Hodalič in Katja Bidovec

19. september 2024

Jedrske raziskave v vsakdanjem življenju

Prof. dr. Luka Snoj, (predavanju bo sledil ogled reaktorja TRIGA)

Prof. dr. Luka Snoj je vodja reaktorja TRIGA, vodja Odseka za reaktorsko fiziko Instituta »Jožef Stefan«, profesor na FMF UL. Raziskuje nizkoogljične stabilne vire energije, torej jedrsko fuzijo in fisijo in je eden vodilnih mednarodno uveljavljenih strokovnjakov na področju fizike jedrskih reaktorjev.

»Ničesar v življenju se ni treba bati, le razumeti je treba. Raziskave so ključ do razumevanja sveta. Jedrske raziskave in njihovi rezultati so sestavni del današnje družbe. Danes je potrebno razumeti več, da se bomo bali manj.«

26. september 2024

Radioaktivnost in sevanje

Dr. Tanja Goričanec, (predavanju bo sledil ogled razstave o energiji in jedrski tehnologiji)

Dr. Tanja Goričanec  je podoktorska raziskovalna asistentka na Odseku za Reaktorsko fiziko Instituta »Jožef Stefan«. Raziskuje področje reaktorske fizike, kjer izvaja napredne računske simulacije raziskovalnih (npr. raziskovalni reaktor TRIGA v Ljubljani) in močnostnih reaktorjev (npr. Nuklearna elektrarna Krško – NEK). Za svoje doktorsko delo je prejela nacionalno štipendijo L’Oreal-UNESCO »Za ženske v znanosti« 2023. Svoje raziskovalno delo dopolnjuje s pedagoškimi aktivnostmi, saj vodi eksperimentalne vaje na raziskovalnem reaktorju TRIGA za študente tako domačih kot tujih univerz.

»Ste vedeli, da je sevanje povsod okoli nas? Vas zanima ali prejmemo več sevanja ob obisku jedrske elektrarne ali Postojnske jame? Odgovarjali bomo na ta in številna druga vprašanja povezana z radioaktivnostjo in sevanjem.«

3. oktober 2024

Kako deluje jedrska elektrarna

Dr. Janez Kokalj, (predavanju bo sledil ogled razstave o energiji in jedrski tehnologiji)

Dr. Janez Kokalj na Odseku za Reaktorsko tehniko Instituta »Jožef Stefan« raziskuje področje parnih eksplozij ter razvoja malih modularnih reaktorjev. Je slovenski mladinski predstavnik v evropskem združenju pooblaščenih organizacij, član upravnega odbora Društva jedrskih strokovnjakov Slovenije ter nekdanji predsednik in predstavnik za mednarodne odnose v mladinski sekciji društva.

»Kako iz atomov dobimo elektriko? Zakaj se iz hladilnih stolpov kadi vodna para? Ter še nekaj enostavnih reči o jedrskih elektrarnah.«

10. oktober 2024

Nizkoogljični viri energije

Izr. prof. dr. Igor Lengar, (predavanju bo sledil ogled razstave o energiji in jedrski tehnologiji)

Izr. prof. dr. Igor Lengar je vodja skupine Fuzijska nevtronika na Institutu »Jožef Stefan« in predavatelj na Fakulteti za energetiko Univerze v Mariboru. Je član upravnega odbora evropske agencije za ITER, največji fuzijski reaktor, ki ga gradijo v Franciji.

»Pri vseh načinih pridobivanja energije se sproščajo toplogredni plini in odpadki, a njihove količine se glede na vir se med seboj močno razlikujejo. Kakšna je energijska mešanica, pri katerih je obojih najmanj?«

17. oktober 2024

Jedrska varnost

Prof. dr. Leon Cizelj, (predavanju bo sledil ogled razstave o energiji in jedrski tehnologiji)

Leon Cizelj je vodja Odseka za reaktorsko tehniko Instituta »Jožef Stefan«, redni profesor jedrske tehnike na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani in izredni član Inženirske akademije Slovenije. V letih 2016 – 2020 je predsedoval Evropskemu združenju za jedrsko izobraževanje ENEN, v letih 2022 – 2023 tudi Evropskemu združenju jedrskih strokovnjakov ENS.

»Bi se morali jedrskih elektrarn bati bolj, kot se bojimo drugih virov energije?«

7. november 2024

Cena jedrske energije in možnih alternativ

Jan Malec

Jan Malec je raziskovalec na področju reaktorske fizike na Institutu “Jožef Stefan” in doktorand ter asistent na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani. Zanimajo ga jedrski podatki in njihov vpliv na reaktorske preračune. Poleg raziskovalnega dela vodi praktične vaje na reaktorju Triga in upravlja kanal na platformi TikTok, namenjen komunikaciji znanosti.

“Kaj znamo povedati o ekonomiki jedrskih elektrarn?”

Tagi