Odprtje novega digitalnega kino projektorja v Mestnem kinu Domžale

Pravijo, da moraš biti v koraku s časom, da te drugače le-ta ne povozi. Prav tega se zelo dobro zavedajo v Mestnem kinu Domžale, saj so pred kratkim zaključili dolgo načrtovani projekt digitalizacije, ko so poleg starega 35mm projektorja v njihovo tehniško kabino namestili še zelo zmogljivi Sonyjev digitalni kino projektor, ki jim bo sedaj omogočal projekcije filmov v 4K resoluciji (4096 x 2160 pikslov). Samo za ponazoritev: to je 4-krat več pikslov kot pri HD videu.

Filmi na 35mm traku namreč postajajo vedno redkejši in po poletju jih v njihovem programu, razen ob kinotečnih in arhivskih projekcijah, skoraj ne bo več mogoče videti. Digitalni projektor za obiskovalce Mestnega kina Domžale pomeni predvsem vrhunsko, kristalno čisto sliko in odličen zvok, iz programskega stališča pa veliko boljšo dostopnost do filmov, ki jih bomo sedaj v Domžalah gledali takoj po slovenski in svetovni premieri. Nakup digitalnega projektorja sta omogočila Občina Domžale in Slovenski filmski center.

Za slavnostno odprtje digitalnega kino projektorja, ki bo danes v torek, 11. junija 2013, ob 20. uri, so izbrali film Kdo se boji črnega moža?, domžalske produkcijske hiše Triglav film, režiserja Janeza Lapajneta, ki je s svojimi filmi reden gost domžalskega kina. Po projekciji bo potekal pogovor z njim in glavnim igralcem filma, Tilnom Lapajnetom. Na premieri pa se bo pridružil tudi kitarist in skladatelj Uroš Rakovec, ki bo odigral nekaj avtorskih skladb, ki jih je napisal tudi za Lapajnetove filme.

Kdo se boji črnega moža?
Nekje v okupirani srednji Evropi. Večkulturni trikotnik med pastirčkom in častnikoma nasprotujočih si strani v čutni in čustveni alpski zgodbi o dveh melodijah in eni piščalki.

»Kdo se boji črnega moža? je moj poklon zgodovini slovenskega filma in umetnosti nasploh, pa tudi vzpodbuda v stanju nenehne mentalno preživetvene okupacije, ki je je naša filmska umetnost deležna že vse od svojih začetkov. Predvsem pa je ta film moj naslednji korak k emocijam, ki so v filmih zame bistvenega pomena. Je tudi lakmusov papir za kompetentnost vehementnih umeščevalcev. Površni gledalci bodo ta film morda uvrstili med mladinske. Otrok, ki odrašča sredi vojne, in naslov naj vas zato ne zavedeta.« Janez Lapajne

Nagrade: nagrada za najboljšo fotografijo v igranem filmu na mednarodnem filmskem festivalu Salon Internacional de La Luz v kolumbijski Bogoti.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: KD Franca Bernika Domžale
Tagi