O motnjah hranjenja (prenajedanje, anoreksija, bulimija)

Društvo AIA – Mladinski center Mengeš lepo vabi v sredo, 15. februarja 2023 ob 17:00 v prostore mladinskega centra na srečanje v živo ali preko Zoom aplikacije, kjer bo beseda tekla o motnjah hranjenja. Predavanje je brezplačno, obvezne predhodne prijave preko prijavnega obrazca.

Ljudje, ki živijo z anoreksijo, običajno močno omejujejo količino hrane, pogosto preskakujejo obroke, stradajo.
Anoreksijo doživi 1 izmed 250 žensk in 1 izmed 2000 moških.

Ljudje, ki živijo z bulimijo se običajno hudo prenajejo in potem hrano izbruhajo, zlorabijo odvajala ali se s fizično aktivnostjo popolnoma izčrpajo. V primerjavi z anoreksijo, bulimijo doživi vsaj petkrat toliko ljudi.

Kompulzivno prenajedanje ima za svoj vzorec značilne epizode prenajedanja, hitrega in nekontroliranega hranjenja, katerega zaznamuje globok občutek krivde in sramu. Po zadnjih raziskavah se kompulzivno prenajeda 2,8 milijonov ljudi.

Motnje prehranjevanja niso samo motnje v prehranjevanju, so motnje v sprejemanju samega sebe.

”Smo perfekcionisti in merimo visoko. Ne gre le za hrano, temveč za vse kar hrana predstavlja. Ne gre samo za telesni videz, temveč za globok občutek krivde, sramu, globoko nezaupanje vase, sovraštvo – ne le do svojega telesa, temveč do sebe.”

O motnjah hranjenja bo tekla beseda na srečanju, ki ga organizira Društvo AIA – Mladinski center Mengeš v sredo 15. februarja ob 17:00 v prostorih mladinskega centra in preko Zoom aplikacije. Predhodna prijava na srečanje poteka preko spletnega obrazca. Predavala bo Metka Ves.

V sklopu predavanja bodo predstavili tudi Pogovorno skupino za samorefleksijo in pomoč, ki bo delovala v Mengšu.

Petra Petravič; Foto: Društvo AIA – Mladinski center Mengeš

Tagi