Novosti za vse voznice in voznike v letu 2022

V letu 2022 nas na področju mobilnosti čaka, kar nekaj velikih sprememb. Med njimi so: menjava starega vozniškega dovoljenja za kartičnega, elektronske vinjete, avtocestna policija, … Poglejmo si kaj prinašajo vse te spremembe. 

Vozniško dovoljenje

Vsi tisti vozniki in voznice, ki imate še vedno staro (roza) vozniško dovoljenje, ga morate v tem letu zamenjati za kartičnega. Dokončni rok za menjavo je 19. januar 2023.

Serijsko vgrajeni asistenčni sistemi

Vsi novi modeli avtomobilov, lahkih gospodarskih vozil, tovornih vozil in avtobusov, bodo morali imeti serijsko vgrajene številne nove asistenčne sisteme. Ta evropska direktiva začne veljati s 6. julijem.

Namen te direktive je zmanjšanje nesreč s hudimi poškodbami. Tako bodo morali imeti avtomobili obvezno vgrajenega inteligentnega pomočnika za hitrost, pomočnika za vzvratno vožnjo, sistem za ohranjanje voznega pasu, sistem za zaviranje v sili, sistem za opozorilo o zaspanosti, zavorno luč v sili, snemalnik podatkov za preiskavo nesreč in standardiziran vmesnik za alkoholne imobilizatorje.

Naravi prijaznejša mobilnost

Evropska komisija bo meseca aprila predstavila predlog in časovnico za Euro 7, ki bo podrobno določal, kakšne emisije bodo še dovoljene pri vozilih naslednje generacije.

Članice (države), ki so v evropski uniji bodo določile končni datum, ki bo napovedoval do kdaj se lahko prodajajo vozila na klasična fosilna goriva.

Elektornske vinjete

S 1. februarjem 2022 začne veljati nov sistem elektronske vinjete. S tem datumom bo začel veljati avtomatiziran sistem za preverjanje registrskih tablic s plačano vinjeto.

Policija in avtocestna policija

V letošnjem letu policija napoveduje še bolj učinkovit nadzor prometa. Poudarek bo na nadzoru ključnih prekrškov (alkohol, hitrost, mobitel, varnostna razdalja). V planu imajo tudi nakup etilometrov.

Avtocestna policija se bo z letošnjim letom iz ljubljanskega in gorenjskega dela, razširila še na druge krake AC omrežja. Večjo prisotnost pa nameravajo zagotoviti tudi na drugih cestah.

Karin Božič Zupančič; Foto: Pixabay

 

Tagi