Nasilje nad starejšimi in kako (si) pomagati?

Izobraževanje in usposabljanje za starejše

Medgeneracijsko društvo Jesenski cvet Domžale in Knjižnica Domžale lepo vabita v četrtek, 16. februarja 2023, na predavanje in pogovorno srečanje, kjer bo izpostavljena tema nasilje nad starejšimi. Srečanje bo potekalo od 10:00 do 12:00 v prostorih Knjižnice Domžale.

Populacija starejših je vse bolj številčna. V medijih se pogosto poudarja, da starostniki potrebujejo dostojno starost. O nasilju nad starejšimi pa skoraj ni slišati. O tem, skoraj da ne govorimo. Ali to pomeni, da ga v resnici ni?

Na tokratnem srečanju bo beseda tekla ne le o fizičnem nasilju nad starejšimi, pač pa tudi o drugih oblikah nasilja, ki so prav tako hude zlorabe starejših. Govorimo lahko o psihičnem nasilju v domačem okolju, neizvajanju prevzetih obveznosti po pogodbah, izsiljevanju starejših zaradi denarja in premoženja s strani domačih, o ekonomskem nasilju svojcev, o izkoriščanju zaupljivosti starejših s strani prodajalcev in drugih ponudnikov blaga ter storitev, etc.

V sklopu pogovornega večera bodo udeleženci skupaj z gostjo skušali poiskati odgovore na vprašanja, kot so: “Kam po pomoč? Kako si lahko posamezniki pomagajo sami in katere so poti v naši družbi, ki nam omogočajo reševanje tovrstnih stisk, etc?”.

Predavala bo Tanja Cirkvenčič, univ. dipl. pravnica, odvetnica, vodja odvetniške pisarne OTC.si Domžale

Lepo vabljeni.

Petra Petravič; Foto: Knjižnica Domžale

 

Tagi