Narcisizem – kako ga prepoznati in se zaščititi?

Društvo AIA – Mladinski center Mengeš lepo vabi v sredo, 1. februarja 2023 ob 17. uri na predavanje z naslovom Narcisizem – kako ga prepoznati in se zaščititi? Predavanje je brezplačno, potekalo bo v živo v prostorih mladinskega centra in preko Zoom aplikacije.

Na predavanju bomo govorili o porastu različnih tipov narcizma v zadnjih letih, tako v delovnem okolju kot v zasebnem življenju. Pogledali bomo kaj je narcisizem in katere so glavne značilnosti narcisističnih oseb – kot so pretiran občutek lastne pomembnosti, oslabljena empatija, zanikano občutje sramu, upravičenost do svojih zahtev, pasivno-agresivno vedenje idr. Odnosi s takšnimi osebami so težavni, ker svoj pogled na svet jemljejo kot edini pravilen in dober, niso pa sposobni uvida v realnost, takšno kot v resnici je. Nevarni postanejo, ko ne dobivajo več zunanjih potrditev, se čutijo ponižani in je ogrožena njihova zunanja podoba, ki jo za vsako ceno želijo ohraniti. Takrat se v njih vzbudi narcistični bes.

Poseben poudarek bomo na predavanju namenili temu, kako se v odnosu z narcisom v domačem ali delovnem okolju zaščititi, če iz odnosa še ne moremo izstopiti. Pri tem si bomo pomagali tudi s tehnikami čuječnosti, vključenimi v predavateljičine MBSR (Mindfulness-Based Stress Reduction) programe obvladovanja stresa in čuječe komunikacije, ter z njenih osebnih izkušnjami s tega področja v delovnem okolju.

Predavateljica bo ga. mag. Lucija L. Skok pravnica in mediatorka na Okrožnem sodišču v Ljubljani. Dodatno se je izobraževala tudi s področja čuječnosti na University of Massachusets, Medical School, ZDA (2018) in na Institute for Mindfulness-Based Approaches v Berlinu, Nemčija (2019-2021) ter pridobila naziv “Certified Teacher of MBSR”. Izobražuje se tudi iz transakcijske analize dr. Milivojeviču (3. letnik).

Za udeležbo na predavanju je potrebna predhodna prijava preko spletnega obrazca

Lepo vabljeni!

Petra Petravič; Foto: Društvo AIA – Mladinski center Mengeš

 

Tagi