Na Studenec prihaja Nikogaršnja hči

V nedeljo, 29. junija 2014, ob 21. uri prihaja v Poletno gledališče studenec poslastica za vse ljubitelje opere. V koprodukciji Slovensko komorno glasbenega gledališča, Opere SKGG Cankarjev dom, Akademije za glasbo Ljubljana in SNG Opera in balet Ljubljana, bo v gledališču pod zvezdami uprizorjena komična opera v treh dejanjih La cechina ali nikogaršnja hči, avtorja Niccolò Piccinnija na liberto Carla Goldonija.

V poletnem gledališču Studenec si vsa leta prizadevajo, da bi obiskovalci njihovega letnega gledališča nagradili z vedno boljšimi koncerti in predstavami. Letošnji program 14. Kulturnega poletnega festivala Studenec 2014, govori o tem, da jim uspeva, saj so v program vključili pet glasbenih dogodkov in tri gledališke predstave s petnajstimi ponovitvami.

Na svoj račun bodo prišli tudi ljubitelji opere, saj bodo v nedeljo, 29. junija, ob 21. uri uprizorili komično opero v treh dejanjih La Cecchina ali nikogaršnja hči, ki jo je ustvaril Niccolò Piccinni na libreto Carla Goldonija. Opera, ki je neapeljskega skladatelja Piccinnija povzdignila med glasbene zvezde Pariza na dvoru kraljice Marie Antoinette, je eden od vrhuncev komične opere. »La Cecchina« je bila tako priljubljena, da so navdušenci po njej poimenovali svoje vile in modne trgovine.

Libreto Carla Goldonija je romantična zgodba o bogatem markizu, ki se zaljubi v ljubko služabnico Cecchino in s tem pretrese aristokratski svet, v katerem vladajo stroga pravila, kdo je zanje primeren in kdo ne. Markiz in Cecchina postaneta ujetnika družbenih norm in videti je, da se njuna ljubezen ne bo srečno končala. Morda se tudi markizova sestra ne bo mogla poročiti z vitezom Armidorom, ki je zgrožen nad neprimernim vedenjem prihodnjega svaka.

Je zgodba danes še aktualna? Nam družbeni položaj in družbena pravila omogočajo svobodno izbiro?

Koprodukcija:
Slovensko komorno glasbeno gledališče,
Cankarjev dom, Akademija za glasbo v Ljubljani, SNG Opera in balet Ljubljana

Uprizoritev opere v italijanskem jeziku z nadnapisi

Zasedba:
Cecchina: Dunja Tinauer
Markiz: Klemen Torkar
Lucinda: Štefica Stipančević
Armidoro: Katja Konvalinka
Sandrina: Eva Černe
Paoluccia: Nuška Drašček Rojko
Mengotto: Domen Križaj
Tagliaferro: Darko Vidi

Vstopnice lahko rezervirate TUKAJ.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Darja Štravs Tisu
Tagi